Ulaz za korisnike

Električna energija neće poskupjeti 1. siječnja

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - Cijene električne energije za tarifne kupce, u koje spadaju i kućanstva, trebale bi poskupiti po svim parametrima, ali nikako već od prvog siječnja kako su prenijeli neki mediji. Razlog tomu su činjenice da procedura poskupljenja traje minimalno četiri tjedna, da je trebaju odobriti i Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) i nova Vlada, koja još nije sastavljena.

Vjerojatno vrijeme poskupljenja struje prvi je kvartal 2008., kaže predsjednik NO HEP-a

Kazao nam je to jučer predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede i pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i rudarstvo Željko Tomšić. Ipak, kaže, treba biti realan i pomiriti se s činjenicom da je struja u regiji izuzetno skupa, da sve države bivše Jugoslavije već godinu i pol nisu imale pravo kišno doba, a okosnice elektroenergetskih sustava svih njih upravo su hidroelektrane, kao i da su poskupjeli svi ostali energenti kojima se HEP-ove elektrane pogone.

Cijene mazuta "Sada uvozimo 25 posto električne energije, koju u regiji plaćamo 70 do 80 eura po megavatsatu, dok se na burzama zapadne Europe cijena Mwh kreće od 40 do 50 eura", kaže Tomšić. Cijene mazuta, dodaje, "digle" su se za 100 posto, pa umjesto dosadašnjih 100 USD, tonu tog energenta HEP plaća i do 300 dolara. Ugljen, koji je prije dvije godine stajao tek 45 do 50 USD po toni, HEP je ove godine plaćao 80 do 100 dolara po toni, a cijena tog energenta u 2008. bit će 120 USD po toni. Shodno tomu, predsjednik NO HEP-a ne vidi razlog da se HEP-u ne odobri poskupljenje za tarifne kupce, no demantira bilo kakve izračune koliko bi ono točno iznosilo zato što ih HEP još nije ni sastavio. S druge strane Vlada odobrava cijenu struje samo za tarifne kupce, dok s takozvanim povlaštenim kupcima, odnosno tvrtkama, HEP sastavlja samostalne dogovore o cijeni električne energije. HEP ima dva milijuna i 200 potrošača, od kojih 44 posto spada u povlaštene, a 56 u tarifne kupce. Od 1. srpnja iduće godine, ne treba zaboraviti, kućanstva će moći izmijeniti dobavljača električne energije, no činjenica je da nijedan mogući dobavljač ne želi ući u tu "priču" dok se cijena električne energije u Hrvatskoj ne približi zapadnoeuropskim. Niska cijena Kako smo već pisali, ako se poskupljenje realizira, svoje će usluge osim HEP-a kućanstvima prva ponuditi slovačka Korlea, zasad jedina tvrtka koja uz HEP ima status opskrbljivača, no do sada nije htjela poslovati po nerealno niskim cijenama. Kako se Više o ovoj temi na www.poslovni.hr

Materijali