Ulaz za korisnike

Električna ograda

|
Električna ograda
 
Električna ograda
Neki vlasnici vrtova koriste električne ograde za zaštitu od divljih životinja, ali i u cilju sprečavanja bijega vlastitih pasa, mačaka i drugih kućnih životinja.
Električna ograda ili još nazvana ograda za ispašu koristi se uglavnom na poljoprivrednim imanjima, za čuvanje konja i krava. Pravilni impulsi strujnog udara koje proizvodi ograda imaju funkciju zastrašivanja, potpuno su međutim bezopasni i za ljude i za životinje.

Životinje koje jednom dotaknu električnu ogradu u pravilu to neće pokušati učiniti i drugi put. Za razliku od ograda od bodljikave žice kod kojih je opasnost od ozljeđivanja velika, električna ograda je potpuno bezazlena. Unatoč bezazlenoj količini struje potrebno je ipak staviti natpis upozorenja.

Specijalizirane trgovine nude vlasnicima kuća kompletne setove električne ograde kako bi se u vrtu mogle ograditi manje površine. Montaža je vrlo jednostavna. U odnosu na uobičajene vrste ograda električne ograde su prilično jeftine. Sljedeća prednost je njihova postojanost i izdržljivost.

Prilikom instaliranja je važno da svi elementi električne ograde budu slobodni od biljaka ili nekih dugih predmeta kako bi strujni krug funkcionirao besprijekorno. Uzemljenje i izolatore također treba postaviti brižljivo kako bi se izbjegle kasnije funkcionalne smetnje.

Savjet za vlasnike pasa; Pored normalne električne ograde postoje i prošireni sistemi koji su razvijeni specijalno za pse. Radi se naime o takozvanim ogradama za pse koje imaju odašiljač, koji duž cijele ograde šalje upozoravajuće impulse.

Kada se pas približi ogradi bit će upozoren prije nego dotakne električnu ogradu. Tako pas sebe štedi od upozoravajućih strujnih podražaja tako dugo dok ne dođe u kontakt s ogradom.

Materijali