Ulaz za korisnike

Električna pećnica

|
Električna pećnica
 
Električna pećnica
Ugradbenih električnih pećnica u Hrvatskoj ima oko 18% kućanstava jer većina ima kompletan štednjak, električni ili plinski s električnom pećnicom, dok su ugradbene pećnice prisutnije u kućanstvima s visokim prihodima.

Do sada je bilo obrađeno nekoliko grupa trošila, ali niti jedan nije toliko energetski dominantan kao što je to električna pećnica. Prema istraživanju GfK gotovo 95% kućanstava u urbanim sredinama ima električnu pećnicu, od toga gotovo 40% uređaja je starosti do 5 godina, trećina starosti od 5-10 godina i četvrtina starija od 10 godina. Gledavši cjelokupnu Hrvatsku, ti postoci su nešto niži. Ugradbene električne pećnice nalazimo danas u oko 18% kućanstava jer većina kućanstava ima kompletan štednjak (električni ili plinski) s električnom pećnicom, a ugradbene su pećnice i više prisutne u kućanstvima s visokim prihodima. Dodatna povećanja angažirane snage u kućanstvima, ali i sve veće cijene energije i potencijalna varijanta ugradnje limitatora, zahtijevaju od korisnika da se upozna sa svim aspektima potrošnje i mogućnosti ušteda.

Energetske oznake

Prilikom kupnje nove bijele tehnike poput štednjaka i/ili električne pećnice glavni kriterij je upravo cijena tog uređaja i njegove mogućnosti, dok se o potrošnji električne energije često vodi najmanje računa. Svrha energetskih klasa, koje prema Pravilniku o označavanju energetske učinkovitosti kućanskih uređaja službeno moraju imati takvi uređaji jest informirati kupca o tome koliko učinkovito taj uređaj iskorištava električnu energiju te o razini buke koju prilikom rada taj uređaj proizvodi. Jedan od ciljeva Pravilnika je i uvođenje oznake energetske učinkovitosti kojom se na jednostavan i jasan način kupcima kućanskih uređaja daje informacija o energetskoj učinkovitosti i omogućuje usporedba raznih modela s obzirom na njihove energetske karakteristike. Drugim riječima, jedna pećnica B ili C razreda sigurno će trošiti više energije nego ona klase A.

Tehnička dokumentacija

Tehnička dokumentacija se isporučuje sa svakim uređajem, a mora sadržavati sve potrebne tehničke podatke o uređaju, te pravila korištenja kako bi se što sigurnije i što učinkovitije koristili tim uređajem. Dokumentacija koja se isporučuje s pećnicom treba sadržavati sljedeće podatke:

 • Naziv (tvrtka) dobavljača
 • Dobavljačeva oznaka tipa/modela
 • Razred energetske učinkovitosti prostora za pečenje, prema specifikacijama, izražen u rasponu od A (najučinkovitije) do G (najmanje učinkovito). Uz razred energetske učinkovitosti važno je istaknuti za koji je način grijanja određen: klasični ili s prisilnim kruženjem zraka.
 • Ako su za promatrani model pećnice raspoložive i posebne oznake (npr. oznake koje pokazuju da su karakteristike uređaja povoljne sa stajališta zaštite okoliša i dr.) one mogu biti dodane na naljepnicu u skladu s važećim propisima.
 • Potrošnja energije u kWh za 2 načina grijanja: klasični i s prisilnim kruženjem zraka za standardno opterećenje u skladu s ispitnim postupcima prema hrvatskoj normi HRN EN 50304.
 • Korisni volumen prostora za pečenje u litrama u skladu s ispitnim postupcima prema hrvatskoj normi HRN EN 50304.
 • Veličina prostora za pečenje određuje se na sljedeći način:

  Mala 12 l ≤ volumen < 35 l; Srednja 35 l ≤ volumen < 65 l; Velika 65 l ≤ volumen

 • Vrijeme potrebno za pečenje standardnog tereta određeno u skladu s ispitnim postupcima prema hrvatskoj normi HRN EN 50304.
 • Razina buke koju pećnica emitira, ukoliko su podaci raspoloživi.
 • Površina najveće rešetke u prostoru za pečenje izražena u cm2 određena u skladu ispitnim postupcima prema hrvatskoj normi HRN EN 50304. Razredi energetske učinkovitosti pećnica

  Razredi energetske učinkovitosti pećnica od A do G su u ovisnosti o veličini prostora za pečenje (mala, srednja, velika) dani su u tablicama.

  Mjerenje energetske potrošnje električne pećnice

  Iako je prema tablici razvidno koliki je energetski razred, specifikumi potrošnje energije kod pripreme hrane, osim u duljini pripreme obroka ovise i o kulinarskim zahtjevima te procesu pečenja (temperatura, broj grijača, ventiliranje i sl,). Stoga su napravljena mjerenja za standardnu ugradbenu pećnicu klase A ukupne snage grijača oko 3500 W i zapremine 52 litre.

  Mjerenja su vršena u kratkim intervalima po svim programima (9 programa) na dvije karakteristične temperature (180°C i 275°C) U obračun je uzeta i potrošnja samog programatora (i digitalnog ata) te rasvjete koja iako nije signifikantna (manje od 100 W) može imati utjecaj na mjerenje. Također, nije uzet u obračun rad tangencijalnog rashladnog ventilatora koji se uključuje automatski po uključenju pećnice (održava hladnim površinu vrata pećnice). Nakon što je pećnica isključena, ventilator će nastaviti s radom dok se ne zadovolji temperaturni uvjet.

  S obzirom na raspoloživost za analizu su redom odabrani slijedeći načini/moduli rada:

 • Gornji + donji grijač (A) – npr. za pripremu obroka na jednoj razini

 • Donji grijač (B) – za pripremu obroka sa hrskavom podlogom

 • Gornji grijač (C) – za zapečenost gornjeg sloja

 • Veliki roštilj (D) – za roštiljanje većih količina tankih komada hrane – uključen je grijač roštilja i gornji grijač
 • Mali roštilj (E) – za roštiljanje tankih komada hrane – uključen je grijač roštilja
 • Roštilj + ventilator (F) – za roštiljanje većih komada mesa

 • Pizza program (G) – za pripremu pizza i pita - ventilator s kružnim grijačem i djelomično toplina donjeg grijaćeg elementa
 • Vrući zrak (H) – za istovremeno pečenje na tri razine – temperatura je u prosjeku niža (20°C - 40°C) u odnosu na pečenje s gornjim i donjim grijačem – koristi se ventilator s kružnim grijačem
 • Rasvjeta (I) – pozicija u kojoj radi samo rasvjeta (rasvjeta je naravno automatski uključena i u svim ostalim modulima rada)

  Svako mjerenje pojedine potrošnje je razdvojeno u dvije faze, radi boljeg analiziranja. Kao što je vidljivo prema mjerenjima, ona ne moraju nužno biti ista jer se često u prvoj fazi ili uključuje dodatni grijač i ventilator, pa je potrošnja veća a u drugoj se gasi kada se zadovolje uvjeti. Iz navedenih mjerenja se da isčitati da se za module rada A, B, C, E H i I ne vide velike razlike između rada na 180 °C i 275°C dočim je u modulima D, F i G ta razlika očita. Razlog leži ponajprije u dodatnom angažmanu kružnog grijača i ventilatora.

  Kao komparacija potrošnje na različitim temperaturama može se isčitati da se u pojedinim modulima angažirana snaga gotovo i ne razlikuje, no potrošnja ovisi i o vremenu. Načelno, iz prikazanog se može uočiti da je potrošnja direktno ovisna o primjerenom odabiru režima rada, stoga se preporuča svakom korisniku da prouči upute.

  Preporuke za korištenje

  Postoji niz preporuka kojima se mogu smanjiti troškovi i potrošnja te povećati sigurnost u radu. Ponajprije nakon uklanjanja ambalaže treba provjeriti ima li ikakvih oštećenja, a zatim kvalitetno odabrati mjesto. Prilikom odabira mjesta za pećnicu, odaberite mjesto u čijoj blizini nema zapaljivih materijala poput zavjesa, ulja, tkanina, itd. koji se brzo zapale.

  Pokućstvo oko pećnice mora biti izrađeno od materijala otpornih na temperature iznad 50°C. Dimenzije i materijal ormara u koji će se pećnica ugraditi moraju biti otporni na povećane temperature. Kod pravilnog postavljanja ne smije biti kontakta s električnim ili izoliranim dijelovima. Izolacijski dijelovi moraju biti postavljeni tako da se nikakvim alatom ne mogu skinuti. Ne preporučuje se postavljanje proizvoda pokraj hladnjaka ili zamrzivača. U suprotnom, toplina koju isijava štednjak negativno će utjecati na rad spomenutih uređaja. Kod priključka pećnice na standardni priključak preporučljivo je da osigurač bude od 25 ampera ili jači jer su maksimalne struje grijača često veće od 16 A, a ukoliko se pridruži i potezna struja ventilatora, često se kratkotrajno može prebaciti i 20 A. S druge strane, pećnica se mora propisno održavati, jer nakupljena masnoća na plohama i grijačima može bitno smanjiti učinkovitost i sigurnost rada.

  Solarna pećnica

  U svijetu patenata već je odavno poznata solarna pećnica. Solarna pećnica najčešće se sastoji od paraboličnog ogledala. U njegovom fokusu nalazi se nosač na kojeg se stavlja crna mat posuda u kojoj se kuha/peče hrana, grije voda, itd. Zbog fokusiranja sunčevih zraka moguće je postići visoke temperature potrebne za kuhanje. Stoga je solarna pećnica također pogodna za sterilizaciju, te za industrijsku primjenu proizvodnje voćnog soka/sirupa i sl. Reflektirajuća rebra paraboličnog ogledala napravljena su od poliranog aluminija zaštićenog od atmosferilija. Zbog relativno malog fokusa korekcije položaja pećnice trebaju se raditi svakih 20 do 30 minuta. Pećnica npr. promjera 1.1 metara, a snaga pri vedrom nebu je 700 W. To znači da će 3 litre vode zavrijeti za 25 minuta, ako nema vjetra ili nekih drugih poremećaja. Posuda u kojoj se kuha/peče mora biti crne boje i što manje reflektirajuća.

 • Materijali