Ulaz za korisnike

Električne instalacije u spavaćoj sobi

|
Električne instalacije u spavaćoj sobi
 
Električne instalacije u spavaćoj sobi
Iznad kreveta u neposrednoj blizini područja glave treba postaviti dovoljan broj utičnica za radio-budilicu i rasvjetu.
Ukoliko se spavaća soba koristi za neke druge aktivnosti, onda naravno treba razmišljati o dodatnim utičnicama na odgovarajućim zidovima.

Također treba osigurati antenski priključak za televizijski prijemnik, a preporuča se i priključak telefona pored kreveta! Ukoliko se spavaća soba koristi i kao radna soba potreban je priključak za računalo s Internet pristupom.

Rasvjetna tijela pored kreveta treba odbrati tako da osvjetljenje ne smeta partnera. U tu svrhu se koriste ugradbene žarulje s pokrivalom, koje mogu istovremeno osvjetljavati unutarnji prostor ormara. Praktično je svakako omgućiti gašenje svjetla ne samo pored vrata već i iz kreveta.

Udobnost i osobna nota

Optimalan položaj spavaće sobe je na mirnoj strani kuće, bez prometne buke. Mora biti uređena udobno i s osobnom notom. Obično se spavaća soba danju koristi za neke druge aktivnosti npr. kao radna soba ili kao soba za šivanje.

Već prema veličini se soba može namještajem podijeliti u različita područja. Postavljanjem garderobnih ormara se recimo može odijeliti područje za oblačenje, kao „ prohodni garderobni ormar“. Širina ulaza mora biti najmanje 1,20 m, kod kliznih i preklopnih vrata najmanje 1,00 m.

Slike nazidovima, knjige u regalima daju osobnost. Velike površine pod zrcalima čine prostoriju većom. Niski ormarići u formi komode daju dovoljno površine za dekorativne predmete. Obično se na suprotnoj strani kreveta postavlja televizor. Iznad kreveta se u pravilu postavlja konzola za odlaganje budilice, knjiga, rasvjete i sl.

Ukoliko su još zidovi i uzorak zavjesa usaglašeni s prekrivačima za krevete, postiže se uravnotežena i ukusna optika prostora.

Materijali