Ulaz za korisnike

Električni uređaji i opasnost od požara

|
Električni uređaji i opasnost od požara
 
Električni uređaji i opasnost od požara
Prilikom uporabe svih električnih uređaja (kuhala, glačala) morati ih stalno nadgledati.

Prilikom prekida ili nakon glačanja svakako isključite glačalo i izvucite utikač iz utičnice. Zaboravljeno glačalo često je uzrok požara zbog velike emisije topline.

Kontrolirajte stalno grijalice, akumulacijske peći, termofore, električne deke te slične električne uređaje i nemojte ih odlagati u prostorijama ugroženim požarima odnosno u blizini lakozapaljivih predmeta. Koristite električne toplinske aparate, primjerice kuhalo za vodu, s isklopnom automatikom odnosno pregibnom zaštitom na dovodnom kabelu.

Električne deke koriste se samo za zagrijavanje kreveta Stalno uključene električne deke mogu izazvati požar akumuliranjem topline. Oštećene električne deke predstavljaju također veliki rizik i ne smiju se koristiti. Treba izbjegavati i uporabu produžnih kabela kao i odvojnih zidnih utikača. Strojevi za pranje suđa, sušilice i hladnjaci zahtijevaju dovoljne mogućnosti ventiliranja, to znači da ventilacijske otvore ne smijete zatvarati. Na sušilicama rublja redovito čistite filtre.

Raspitajte se gdje su u kući smještene isklopne armature za plin, vodu i napajanje električnom strujom te redovito provjeravajte njihovu funkcionalnost. Nemojte premošćivati kućne osigurače aluminijskom folijom ili slično. Čak i kod Vašeg televizora treba voditi računa o sigurnosnim uputama u cilju izbjegavanja opasnosti od požara. I televizorima treba dovoljno ventilacije, zato ih u ugradbenim ormarima postavite s bočnim razmakom od najmanje 15 cm i gornjim razmakom od najmanje 20 cm. Starije uređaje dajte popraviti i prekontrolirati upravo zbog veće opasnosti od požara.

Televizor uvijek isključite, nemojte ga ostavljati u „stand-by“ pogonu. Ukoliko se slika na zaslonu skuplja u horizontalnu crtu uređaj odmah isključite, izvucite utikač jer postoji opasnost od implozije. Uvijek vodite računa o uputama za rukovanje. Uvijek kupujte električne uređaje s oznakom CE i TÜV. Izbjegavajte panično gašenje gorućih ili tinjajućih uređaja vodom – u protivnom ste izloženi opasnosti od strujnog udara. Najprije izvucite utikač tek onda gasite. U slučaju požara na Vašem štednjaku isklopite glavni osigurač.

Materijali