Ulaz za korisnike

Energetska obnova u Dugom Selu na europski način

|
Obnova-fasada - Foto: REGEA
 
Obnova-fasada - Foto: REGEA
Kao odgovor na pitanje kako provesti veliku energetsku obnovu s minimalnim financijskim sredstvima, može se predstaviti projekt energetske obnove Osnovne škole Josipa Zorića u Dugom Selu.

U Osnovnoj školi Josipa Zorića u Dugom Selu nema odmora ovoga ljeta, naime upravo se intenzivno radi na cjelovitoj energetskoj obnovi zgrade škole i dvorane vrijednoj 2,4 milijuna kuna.

Nakon što je u protekle dvije godine utrošeno 2,3 milijuna kuna na djelomičnu zamjenu vanjske stolarije, rekonstrukciju krovišta i ugradnju kompletne unutarnje LED rasvjete, došlo je vrijeme da se i preostali dio škole obnovi. Rekonstruira se kompletno pročelje zgrade škole i dvorane uz ugradnju toplinske izolacije debljine 14 cm te preostali energetski neučinkoviti dijelovi škole; krovište i vanjska stolarija. Stoga se s pravom očekuje postizanje energetskog razreda C, a obzirom da je još prije nekoliko godina bio javno izložen energetski certifikat s najlošijim energetskim razredom G, ovo je zaista ogromno postignuće. U praksi to znači da se može očekivati smanjenje troškova energenata za više od 50%, a kroz ostvarene financijske uštede otvorit će se prostor za veća ulaganja u školsku opremu i daljnje podizanje standarda učenika.

Projekt financira Zagrebačka županija, no po prvi puta uz pomoć Europskog fonda za regionalni razvoj. Zagrebačka županija i REGEA su uspješno prijavile ovaj projekt na javni poziv naziva Pilot projekt – Energetska obnova objekata u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Kao rezultat uspješne prijave koja je zadovoljila sve stroge kriterije, Europski fond za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bespovratno financiraju energetsku obnovu s 1,5 milijuna kuna.

Dodatna financijska pomoć je ostvarena kroz prijavu na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Time je dobiveno dodatnih 50% financijskih sredstava za preostale prihvatljive troškove koje je trebala financirati Zagrebačka županija. Kada se sve zbroji, može se zaključiti da će Zagrebačka županija investiciju od 2,4 milijuna kuna, financirati sa samo pola milijuna kuna iz vlastitih sredstava.

S ponosom se može istaknuti vrlo aktivna uloga djelatnika REGEA-e još od samih začetaka ovog projekta jer ovakav projekt, a posebice način njegova financiranja su izniman uspjeh i pokazuju put kojim bi se trebali voditi svi slični projekti povećanja energetske učinkovitosti. www.regea.hr

Materijali

 • Foto: REGEA 1. energetska obnova škoe

  Foto: REGEA 1. energetska obnova škoe

 • Foto: REGEA 2. energetska obnova škoe

  Foto: REGEA 2. energetska obnova škoe

 • Foto: REGEA 3. energetska obnova škoe

  Foto: REGEA 3. energetska obnova škoe

 • Foto: REGEA 4. energetska obnova škoe

  Foto: REGEA 4. energetska obnova škoe

 • Foto: REGEA 5. energetska obnova škoe

  Foto: REGEA 5. energetska obnova škoe

 • Foto: REGEA 6. energetska obnova škoe

  Foto: REGEA 6. energetska obnova škoe

 • Foto: REGEA 7. energetska obnova škoe

  Foto: REGEA 7. energetska obnova škoe