Ulaz za korisnike

Energetska učinkovitost prilika za izlazak građevinskog sektora iz krize

|
Energetska učinkovitost prilika za izlazak građevinskog sektora iz krize
 
Energetska učinkovitost prilika za izlazak građevinskog sektora iz krize
Strateška odrednica Hrvatske je unaprjeđenje sustava energetske učinkovitosti, kako bi se smanjila potrošnja električne energije za 20 posto, kao i emisija stakleničkih plinova.

Zagreb, 25. studenoga 2010. – Strateška odrednica Hrvatske je unaprjeđenje sustava energetske učinkovitosti, kako bi se smanjila potrošnja električne energije za 20 posto, kao i emisija stakleničkih plinova. Cilj je da se do 2020. godine 20 posto ukupne energije proizvodi iz obnovljivih izvora, kazao je Darko Horvat, ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva na današnjem stručnom skupu obrtnika građevinara, održanom u Hrvatskoj obrtničkoj komori, na kojem se govorilo o stanju u građevinskom sektoru i energetskoj učinkovitosti zgrada.

Izgradnja novih hidroelektrana i pratećih sustava je nacionalni projekt. No, već nekoliko godina država i tvrtkama sufinancira projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, a u tu svrhu će i u 2011. godini iz državnog proračuna biti izdvojeno 220 milijuna kuna, napomenuo je Horvat.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić istaknuo je da svi obrtnici, pa tako i oni građevinske struke osjećaju posljedice krize, a opterećuju ih problemi sive ekonomije i visokih poreznih davanja. Stoga su se u paketu 30 antirecesijskih mjera, koje je HOK uputio Vladi RH još krajem 2008. godine, našli i prijedlozi Ceha graditelja. Obrtnici građevinari, kao i oni koji se bave završnim radovima u građevinarstvu, dodao je Topić, čine značajan dio ukupnog obrtništva – od 90.000 trenutačno aktivnih obrtnika, njih je oko 12.000.

Cijene usluga u graditeljstvu su pale, rokovi naplate potraživanja su neizvjesni, a posljedica toga je pad broja obrta koji imaju registriranu djelatnost iz područja graditeljstva za 11 posto u proteklih godinu dana, naglasio je Zvonko Pecikozić, predsjednik Ceha graditeljstva Hrvatske obrtničke komore. Novi zamah u vidu investicija i novih poslova može se dogoditi samo povećanjem investicija u infrastrukturu i jačanjem poticane stanogradnje na korist velikih i malih poslovnih subjekata, dodao je Pecikozić. Na seminaru „Energetska učinkovitost zgrada“ inozemni i domaći stručnjaci, među ostalim, govorili su o energetskim karakteristikama zgrada, zahtjevima i smjernicama EU, potporama i poticajima za ugradnju energetski učinkovitih toplinskih uređaja, i mnogim drugim temama.

Organizator 3. stručnog skupa građevinara HOK-a i seminara ”Energetska učinkovitost zgrada” je Hrvatska obrtnička komora, u suradnji sa Hrvatsko – austrijskom trgovinskom komorom te Udrugom strojarsko-brodograđevnih inženjera.

Materijali