Ulaz za korisnike

Energetska učinkovitost u hotelima

Energetska učinkovitost u hotelima
 
Energetska učinkovitost u hotelima
Na Ambienti, međunarodnom sajmu namještaja održan je danas Seminar o energetskoj učinkovitosti pri projektiranju hotela.

O energetskoj učinkovitosti koncepta novogradnje i obnove hotelske arhitekture govorio je prof. Ljubomir Miščević, a o inovativnoj vrsti boja i premaza sa estetske i funkcionalne dimenzije ing. Goran Marinić.

Temu Drvo – aluminij – rješenja za energetsku učinkovitost izlagao je ing. Franje Mihelčića iz tvrtke Lokve koja je među ostalim opremila jedan hotel u Seulu te objekte u Italiji na Lago di Garda i u Milanu.

Sustavi na pelet – energetski učinkovito i energetski isplativo grijanje malih i srednjih hotela bila je tema predavanja ing.Marka Grđana iz Centrometala i udruge proizvođača peleta i bio mase. Centrometal iz Macinca jedini je proizvođač sustva za grijanje na drvnu bio masu i pelete u Hrvatskoj. Od godišnje proizvodnje dvadeset tisuća kotlova 75% se izvozi.

O primjerima energetike hotela govorio je ing. Željko Lovrak. Objasnio je uštede na primjeru jednog hotela na Plitvičkim jezerima. Za informaciju, svi hoteli na Plitvičkim jezerima griju se na lož ulje što je ekološka bomba.

U Lici djeluju tri proizvođača peleta s ukupnom proizvodnjom od 70 000 tona. Tvrtka Moderator po ESCO sistemu nudi da zamjeni plamenike ili kotlove te bi se tako trošak grijanja smanjio za 60%.

U Hrvatskoj je deset proizvođača peleta. Godišnja proizvodnja je 180 000 tona ili 7 200 šlepera od čega se 92% izvozi. Tim peletima griju se termoelektrane u Klagenfurtu i Ljubljani te mnoga domaćinstva u Italiji.

Od ukupne proizvodnje energije u Hrvatskoj 2,8% je bio masa, a trebalo bi dostići proizvodnju do 20% s alternativnim obnovljivim izvorima kao što su vjetroelektrane, sunčeva energija i bio masa.

www.zv.hr/ambienta

Materijali