Ulaz za korisnike

Energetski najučinkovitija zgrada u Hrvatskoj

|
Füto; Kredit: Filip Mijić, NoStressMarketing
 
Füto; Kredit: Filip Mijić, NoStressMarketing
Zgrada Američke međunarodne škole u Zagrebu u potpunosti je energetski neovisna.

Prilikom gradnje implementirani su najmoderniji i tehnološki najnapredniji sustavi što zgradu čini jedinstvenom u regiji jugoistočne Europe. Stoga je u suradnji sa tvrtkom Menerga u srijedu 28.11.2018. u prostorima škole održano stručno predavanje na temu energetske učinkovitosti zgrada na kojemu je nazočilo 60-ak stručnjaka iz energetike, projektiranja, arhitekture i građevinarstva. Tom prilikom Željko Bertić iz tvrtke Keops Energy predstavio je projektni zadatak te rješenja koja su u suradnji sa Menergom primjenili u izgradnji. 

“Ova zgrada je uistinu posebna u regiji i na nju smo izrazito ponosni” - izjavio je Danijel Muršič, direktor Menerga Slovenija te dodao kako su sretni što su u AISZ-u pronašli idealnog partnera za promociju novih tehnologija, ali i mjesto na kojemu svi mogu iz prve ruke vidjeti rješenja. 

“Crown Plaza hotel u Copenhagenu se hvali kako je izgradila hotel budućnosti sa potrošnjom energije od svega 42 kWh godišnje po metru kvadratnom, no što onda reći na 31,4 kWh/m2 što je slučaj sa AISZ-om” - s ponosom je istaknuo Bertić. 

Nakon 45 minutnog izlaganja te raznih pitanja sudionika, gosti su se uputili u obilazak škole i strojarnice odnosno kontrolne sobe kako bi vidjeli kako to izgleda u praksi. 

Uz prigodni domjenak gostima se zahvalio direktor škole Paul Buckley sa željom da ovakva događanja postanu uobičajena praksa u AISZ-u. 

“Ova škola je škola budućnosti, ali i sadašnjosti. I ovaj skup je škola, jer svi mi učimo čitav život i želimo znati više i biti bolji. Imali smo privilegiju investirati 14,7 milijuna eura u Hrvatsku ekonomiju, pri čemu smo se vodili idejom očuvanja okoliša i održivog razvoja što je jasna odrednica u našem poslovanju te ujedno biti primjer drugim investitorima” - zaključio jen Buckley.

www.aisz.hr

Materijali