Ulaz za korisnike

Energetski štedljivi prozori

|
Energetski štedljivi prozori - Troha-Dil Švedska
 
Energetski štedljivi prozori - Troha-Dil Švedska
Pasivna kuća je vrsta zgrade, koja može biti bez uređaja za grijanje. Da bi to bilo moguće, mora se pored pretpostavki kao što je optimalni položaj gradnje, i svaki element kuće izgraditi s energetskom učinkovitišću i savršenom toplinskom izolacijom.

To je osobito važno u području prozora, jer se tu nalaze zračenja ventilacije, svjetla i topline. Time se postavljaju zahtjevi za modernim energetski učinkovitim prozorima jako visoko. Ne samo uobičajeni uvjeti, koje mora ispunjavati prostor, već i posebni zahtjevi koje mora postići pasivna kuća, kako bi se financiralo od strane države, uključeni su u konstrukciju.

Energetski učinkoviti prozori moraju imati optimalno izolacijske prozorske okvire, koji se upravo iz tog razloga proizvode iz drveta. No ovdje izbor materijala još uvijek nije gotov.Također brtveni elementi moraju biti optimalno izrađeni a i staklo prozora mora ispuniti određene uvjete.

To će se postići pomoću tzv. toplinskih izolacijskih stakala. Za razliku od uobičajenih jednostrukih ili rjeđe dvostruko ostakljenih, ovdje se koriste oni sa trostrukim ostakljenjem. Praznine, koje se pojavljuju između stakla se ispunjavaju sa plinovima. Oni omogućavaju optimalnu toplinsku izolaciju, no imaju i sposobnost učinkovito pohraniti toplinu.

Kod pasivne kuće je važna iskoristivost južno usmjerenje kuće. Dakle, ovdje se postavljaju štedni prozori velikih površina, a možete naći i kuće koje imaju čitavu južnu stranu tako ostakljenu. Za to su potrebni veliki fasadni elementi, koji također zahtjevaju trostruko staklo spomenutog standarda.

I kod prozora koji se mogu otvoriti, moraju se uzeti u obzir i znatni napori. Mehanizmi za zatvaranje također ne smiju omogućiti gubitak topline, ali moraju biti komforni i lako za otvaranje. Iz tog razloga se koriste brtvene trake na štednim prozorima dvostruko, jednom u središnjem dijelu okvira i jednom na unutarnjoj strani okvira prozora u obliku tzv. preklapanju brtve.

Koristeći ovaj višekomorni sustav brtva, višeslojnih ostakljenja sa plinom i optimalnim izborom materijala i njegovih premaza može se realizirati ekološki i toplinski učinkoviti prozor. Zahtjevi, koje mora ispuniti energetski učinkovit prozor, nisu više nemogući zhvaljujući modernim metodama proizvodnje i kontinuiranom razvoju u istraživanju materijala.

Materijali