Ulaz za korisnike

Energetski učinkovite folije za staklo

|
Energetski učinkovite folije za staklo
 
Energetski učinkovite folije za staklo
Zaštita i sigurnost - Vades folija centar

Energetski učinkovite folije za staklo

Spektralno selektivne folije jamče gotovo nevidljivu barijeru zaštite od sunca, pritom kombinirajući odlične karakteristike reflektiranja topline i velike prozirnosti bez velike promjene kada je izgled stakla u pitanju

Sunce je izvor života na našem planetu, ali i izvor mnogih problema koji su u posljednjih nekoliko godina sve izraženiji. Svi znamo da je zaštitni ozonski sloj koji okružuje Zemlju oštećen, te da smo svakodnevno izloženi povećanom štetnom zračenju. Ono može uzrokovati opekotine ili čak ozbiljna oštećenja najosjetljivijih dijelova našeg tijela (koža, oči...) te u pojedinim slučajevima kancerogena oboljenja koja mogu dovesti čak i do smrti. Iz tog razloga nas stručnjaci svakodnevno upozoravaju da izbjegavamo duže boravke na suncu te da koristimo dodatne oblike zaštite od štetnog sunčevog zračenja.

Mane staklenih površina

Danas je u građevinarstvu kao i u modernoj autoindustriji, zahvaljujući novim tehnologijama i materijalima, u trendu upotreba velikih staklenih površina. Negativni efekt tih trendova je i velika izloženost suncu što uzrokuje i vrlo visoke temperature, jako blještanje te veliku mogućnost ozljeda kod pucanja stakla.

Zaštita roletama i zavjesama nije dovoljno učinkovita jer osim što sprečavaju ulazak svjetlosti i onemogućuju pogled prema van, ne sprečavaju ulazak topline i UV zraka te ne štite staklo od pucanja.

Premda su razvijene nove tehnologije u izradi stakla, još uvijek je iz financijskih razloga najprisutnije obično staklo koje ne posjeduje mogućnost kontrole propuštanja sunčeve energije, toplinske izolacije niti zadovoljava osnovne kriterije sigurnosti.

Višestruka zaštita

Jedan od mogućih oblika zaštite od navedenih problema je montaža zaštitnih folija na staklene površine objekata u kojima boravimo (auto, stambeni ili poslovni prostor...).

Upotrebom zaštitnih folija ćete postići višestruku zaštitu od:

 • UV zračenja,
 • visokih temperatura,
 • blještanja,
 • neželjenih pogleda,
 • provala i ozljeđivanja krhotinama stakla,
 • visokih troškova za hlađenje i grijanje,
 • ljepši vizualni izgled građevine.

  Odgovarajući tip folije

  Postoji više različitih vrsta zaštitnih folija. Potpuno prozirne, tonirane, reflektirajuće i nereflektirajuće, dekorativne, za UV zaštitu, termoizolacione, te posebne sigurnosne i protuprovalne folije.

  Izrađuju se u nekoliko različitih boja te s različitim nivoima propusnosti svjetla i zaštite od sunčeve energije, te je vrlo lako prema specifikacijama prostora odrediti odgovarajući tip folije za montažu.

  Zaštitne folije izrađene su od više slojeva poliestera visoke kvalitete koji se postavlja direktno na staklenu površinu s unutarnje ili vanjske strane.

  Spektralno selektivne folije

  U ponudi se nalaze i spektralno selektivne folije koje s visokim postotkom propuštanja vidljive svjetlosti te karakteristikom da blokiraju i više od 90 posto sunčeve toplinske energije, daleko nadmašuju klasične metalizirane i reflektirajuće folije.

  Ove folije su posebno superiorne u odnosu na premaze na staklu i folije koje toplinu zaustavljaju apsorpcijom u samom staklu. Kod takve vrste zaštite staklo se jako zagrijava i postepeno toplinu ponovo otpušta u prostor. Za razliku od takve vrste zaštite, spektralno selektivne folije tvore gotovo nevidljivu barijeru zaštite od sunca, kombinirajući odlične karakteristike reflektiranja topline i velike prozirnosti bez velike promjene u izgledu stakla.

  Visoki postotak propuštanja svjetlosti

  Spektralno selektivne folije iz tog su razloga idealno rješenje za arhitekte, projekt menadžere i vlasnike objekata jer čine staklo energetski učinkovitim, kako u smanjenju troškova grijanja i klimatizacije, tako i u očuvanju okoliša smanjenjem emisije štetnih plinova.

  Iako gotovo prozirne, ove folije imaju odlične spektralno selektivne slojeve koji dramatično poboljšavaju karakteristike zaštite od sunca u odnosu na obično staklo.

  Glavna prednost ovih folija je visoki postotak propuštanja vidljive svjetlosti koja je ponekad neophodna za pojedine projekte instalacije. Najbolji primjeri upotrebe ove vrste folija su izlozi trgovina, restorani, hoteli, umjetničke galerije, knjižnice i čitaonice te mnogi drugi.

  Više o folijama za staklo doznajte na www.vades.hr.

 • Materijali