Ulaz za korisnike

Energetski učinkoviti stropovi

|
Energetski učinkoviti stropovi
 
Energetski učinkoviti stropovi
Energetski učinkoviti stropovi

Sistemi gotovih stropova sve se više traže u novogradnjama jer štede vrijeme gradnje te garantiraju postojanu kvalitetu. Poduzeće Dennert razvilo je energetski štedljivi strop za dobru prostornu klimu. Puna površina donje strane gotovog stropa koristi se na djelotvoran i energetski učinkovit način za ugodno grijanje i hlađenje.

Energetski štedljivi strop hladi i grije. Grijanje i hlađenje dolazi od tamo gdje je to i prirodno predviđeno, dakle s gornje strane. I sunce grije odozgor, tako glasi zapanjujući osnovni princip stropa prostorne klime. Ugodna toplina ili hlađenje u obliku valnog zračenja dovodi se ravnomjerno i u svaki kutak prostorije. Toplina zračenjem predstavlja jednu od najugodnijih vrsta topline koja postoji. Blagotvorno djelovanje topline zračenja poznaju svi. Takvu toplinu isporučuje nam sunce iz dana u dan. Toplina se dakle ne transportira zrakom.

Toplina zračenja bazira se na izmjeni zračenja između tople i hladne površine. Toplinski valovi kreću se od tople prema hladnoj površini koja se pri tome zagrijava. Prostorni zrak se samo indirektno zagrijava preko tople površine, a ne direktno kao kod uobičajenih radijatora. Ugodnom raspodjelom topline sobna temperatura može se smanjiti za 2 – 3 °, a da pri tome ne trpe efekt ugode i udobnost. Stropno grijanje zahtijeva u usporedbi s radijatorima znatno niže prethodne temperature tako da se može uštedjeti puno energije. Već kada je prethodna temperatura niža za 1 °C uštedi se i do 6 % troškova energije. Tako je ovaj oblik temperiranja prostorija najpogodniji za regenerativne sisteme grijanja kao što su recimo toplinske crpke. Klima uređaj više nije potreban jer strop prostorne klime održava prostorije ljeti ugodno hladnim te se tako mogu uštedjeti enormni troškovi za struju.

Toplinsko zračenje s gornje strane nije samo najprirodniji i najzdraviji način grijanja i hlađenja već taj novi sistem nosi sobom i neke druge praktične prednosti. Kako više nisu potrebni radijatori izostaje i nezdravo vrtloženje prašine, a namještaj i vrata mogu se pozicionirati po želji. Za razliku od podnog grijanja možete slobodno birati i podne obloge i brzo vrijeme reakcije. U usporedbi sa zidnim grijanjem također možete slagati i pozicionirati namještaj po želji, a preinake su uvijek moguće. „Kako je temperatura stropa s °25-28 C uvijek niža od tjelesne temperature i glava ostaje uvijek ugodno hladna.

Kako se toplinsko zračenje kao i kod sunca ne transportira zrakom, već kretanjem valova i podovi ostaju ugodni na oko 23°C,“ objašnjavaju stručnjaci iz poduzeća Dennert uvijek aktualno pitanje“ vrele glave“ i „hladnih nogu“. Kako su stropovi, zidovi i pod približno jednako topli nema vrtloženja zraka i prašine, koja inače pokreće prostorni zrak kod uobičajenog grijanja. To vrtloženje zraka djeluje neugodno te izaziva prehlade te alergije na kućnu prašinu. Masivni način gradnje, integrirano grijanje i hlađenje, ugodna i zdrava toplina zračenja te ekonomičnost čine nove stropove prostorne klime vrlo interesantnom alternativom.

Materijali