Ulaz za korisnike

Energiewende

|
Energiewende
 
Energiewende
Naslov je njemačka riječ za novu energetsku strategiju: tehnički prijelaz od fosilne na obnovljive energije. Ta je riječ postala neprevodivi internacionalni tehnički termin u stručnoj literaturi.

Ono što je bila vizija „zelenih“, ismjehivana od stručnjaka za energetiku, postala je u Njemačkoj državni cilj! Ofenziva obnovljivih energija: sunce, vjetar, hidro, biomasa i energetska učinkovitost moraju postati dugoročno jedini energetski resursi u konačnom energetskom preokretu “ (Energiewende)“.

Pedesetih godina prošlog stoljeća Europa se oduševljavala atomskom energijom; bio je to trijumf nuklearka. U Njemačkoj do 1979. godine 60 % novca za istraživanje i razvoj (R&D) išlo je za atomsku energiju, a tek zanemarivi dio od 4% za obnovljive energije. Stručnjaci su tada tvrdili kako obnovljiva energija ne može doprinijeti više od 4% električne energije, a već danas Njemačka dobiva 25% električne energije od obnovljivih izvora, a 18 % od nuklearki. Zakonski, konsenzusom svih stranaka, a i velikih proizvođača električne energije, 2022. godine isključit će se sve njemačke nuklearke. Ne će se graditi nove. I to ne samo iz ekoloških ili sigurnosnih, nego također iz ekonomskih, razloga, jer se je ustanovilo da je cijena za potpunu i sigurnu radioaktivnu dekontaminaciju ugašenih reaktora gotovo ista kao graditi nuklearke!

Za razliku od Njemačke u Hrvatskoj i danas još uvijek vječno jučerašnji nuklearni lobi propagira socijalistički „Think big“ i energetski centralizam. Nažalost taj stari model još i danas predstavlja „Zeitgeist“ (energetski duh vremena) u Hrvatskoj!

14. rujna 2012. u Njemačkoj je u podnevnim satima ostvaren novi rekord  s vjetroturbinama i fotonaposkim ćelijama 31 milijuna kilovat snage, što je bilo dovoljno da zadovolji gotovo 50% električne energije u tom vremenskom razdoblju. To je realna obećavajuća indikacija da su rezultati Fraunhovog znanstvenog Instituta kako   Njemačka već u 2050. godini može postati prva visoko industrijska zemlja potpuno energetski opskrbljena s obnovljivom energijom, a izvoz solarne tehnologije nadvisit će izvoz automobila!

Dalmacija ima u prosjeku 1.5 puta veću insolaciju od Njemačke.  Wpd (Windparkdeutschland)  tvrtka za gradnju vjetroparkova iz Bremena započela je s dva čovjeka, a danas ima 670 zaposlenih. Do sada je izgradila preko 1660 vjetroparkova po Europi i Aziji, a kod Šibenika vjetropark s 14 vjetroturbina.  Poslovođa Wpd-ea Andrea Cholett u razgovoru s njemačkom novinarkom F. Witte tvrdi da su na Jadranu uvjeti za vjetroturbine  povoljniji negoli u Njemačkoj; meteorološki da, ali nažalost ne administrativno. Interesantno za firmu u ljevičarskom Bremenu da se je Wpd odlučio za gradnju vjetroparka na Jadran preko članka Karla Marxa iz godine 1856. gdje Marx analizira „Utjecaj jakih vjetrova na Jadranu za austrijsku trgovinu na moru“.

Grčka razrađuje projekt „Helios“ u nadi da bi mogli izvoziti jeftinu struju u Europu. Ministar Georgios Papaconstatinou misli da bi time konkurirali afričkom puno skupljem projektu „Desertec“. Ulaskom u EU i mi bismo se mogli kasnije priključiti na taj istosmjerni visokonaponski transport električne energije u Europu!

Dalmacija bi sa svojim s meteorološkim uvjetima, s korištenjem obnovljivih izvora, s bazičnom strujom iz hidrocentrala te s  povećanjem  učinkovitosti inteligentnog prijenosa (smart grid), mogla  brzo postati energetski autarkična. Sunčanim termičkim kolektorima danas se mogu  grijati i hladiti  dovoljno izolirane zgrade i time povećati ekonomičnost turizma! Inovatorima u načinu spremanja električke energije  otvaraju se novi horizonti. U tehnološkoj revoluciji obnovljivih energija  dovoljno je posla za mlade inženjere, osobito za inovativno sposobne novo diplomirane! Umrežavanjem znanstvenih disciplina kroz kooperaciju i konkurenciju te  pravilnom alokacijom kredita treba stvarati nova moderna poduzeća, a ne pokušati oživjeti ekonomski mrtva poduzeća iz socijalističke prošlosti. Ekokapitalistički meneđeri su pozvani za taj posao stvaranja novih radnih mjesta, a ne liječnici. Nužna je promišljena strategija, a ne amaterska taktika! Time ćemo spriječiti brain drain najboljih, a ne uravnilovkom stvarati siromaštvo. Ekonomski je glupo, a i nepravedno nejednake na isti način zapošljavati s plaćom od koje ne mogu živjeti. Kad kraljevi grade ima posla za svakoga osobito za one s inovativnim idejama, ako su političke strukture adekvatne i orijentirane prema budućnosti!

Vremena se mijenjaju, nažalost mi u Hrvatskoj ne!

Dr. Ivo Derado, fizičar

Emeritus Max-Planck-Instituta

Für Physik, München

Materijali