Ulaz za korisnike

EU promiče slavu Fausta Vrančića

|
EU promiče slavu Fausta Vrančića
 
EU promiče slavu Fausta Vrančića
Viseci most, mlin za masline i srednjovjekovni padobran: ovi atraktivni vanjski izlošci u prirodnoj velicini bit ce izloženi ispred jedinstvenog Memorijalnog centra Faust Vrancic cija se gradnja, u cast našem velikom izumitelju, jezikoslovcu, polihistoru, inženjeru i biskupu, dovršava u Prvic Luci na otoku Prvicu.

Nakon što je Grad Vodice uložio otprilike 450.000 eura i obavio najveći dio osnovnih gradevinskih radova, u projekt dovršenja Memorijalnog centra Faust Vrančić ukljucila se i Europska unija, odobrivši gotovo milijun eura bespovratnih sredstava iz Programa predpristupne pomoci (IPA). Zahvaljujuci znatnim financijskim sredstvima Europske unije i Grada Vodica, očekuje se veliki porast turističkih posjeta ovom mirnom otočiću nadomak Vodica. Izgradnja Memorijalnog centra još je jedan dokaz da Europska unija potiče i očuvanje kulturne i povijesne baštine svojih budućih članica, u ovom slučaju promovirajući slavu velikog Šibenčanina Fausta Vrančića, izumitelja padobrana.

Po završetku takozvanih grubih radova na Centru, osobita ce se pozornost posvetiti i hortikulturnom uređenju okolnog prostora, ali i izradi neizostavnih vanjskih izložaka - visećeg mosta, mlina za masline te srednjovjekovnog padobrana. Upravo će najzanimljiviji dio projekta biti postavljanje stalnog postava mnogobrojnih Vrančićevih izuma koji će biti obogaćen multimedijalnim sustavom. Riječ je o sustavu koji će omogućiti interaktivni posjet muzeju gdje će posjetitelji, uz inventivnu igru svjetla, video prikaza i audio podlogu, potaknuti vlastita osjetila za doživljaj brilijantnosti uma Fausta Vrančića. Ovaj idealan spoj tradicionalnosti tipičnog dalmatinskog otoka i inovativnosti te modernizma bit će obogaćen i nezaobilaznom ugostiteljskom ponudom, suvenirnicom, prodavaonicom i mjenjačnicom u izvanmuzejskom prostoru Memorijalnog centra.

Planovi za velike promotivne aktivnosti turističke zajednice Grada Vodica, kao i pozamašan iznos za dovršenje ovog projekta, trebali bi pripomoći daljnjoj turističkoj promociji i povećanju atraktivnosti Šibensko-kninske županije. Također je važno prisjetiti se veličine lika i djela Fausta Vrančića u svijetu, što bi u konačnici moglo imati i veliku važnost za cjelokupnu promidžbu Hrvatske kao turističke zemlje s mnoštvom prirodnih ljepota i bogatom povijesno-kulturnom baštinom.

Ipak, najviše blagodati od realizacije ovog projekta imat će otok Prvić te najbliži mu grad Vodice, do kojeg vožnja brodom na redovnoj liniji traje desetak minuta. Takav potencijal za veliku svakodnevnu cirkulaciju posjetitelja otvara bolje mogućnosti lokalnim hotelima, ugostiteljima, maloprodajnim trgovinama, turističkim agencijama i ribarima za porast prometa. Prema nekim procjenama, Centar bi u prvoj godini rada moglo posjetiti čak 12 tisuća posjetitelja, s porastom broja posjeta od deset posto svake naredne godine.

Detaljnije

Materijali