Ulaz za korisnike

European Office Property Markets Report 2010

|
European Office Property Markets Report 2010
 
European Office Property Markets Report 2010
Signali s europskog tržišta uredskih prostora i dalje su miješani, no poboljšanja će se nastaviti.

Nakon dvije godine nestabilnosti, na europskom tržištu uredskih prostora napokon se ukazuju znakovi oporavka, no izgledi su još uvijek neodređeni jer se tržišta oporavljaju različitom dinamikom. To je viđenje King Sturgeovog posljednjeg izdanja izvještaja o najvažnijim europskim tržištima uredskih prostora.

Nekolicinu vodećih tržišta danas karakterizira povećanje količine zakupljenog prostora i povećanje iznosa zakupnina, te smanjenje stopa nepopunjenosti i stopa prinosa. ‘’Globalna povezanost bila je od presudnog značaja u ranoj fazi oporavka u Velikoj Britaniji.’’ komentira Andrew Burrell, voditelj Odjela za istraživanja uredskog tržišta u King Sturge-u. ‘’ Najjasniji primjer oporavka u zapadnoj Europi vidljiv je u Londonu, Ženevi i Parizu gdje su poslovanju pogodovali dobro uspostavljeni međunarodni odnosi, posebno u financijskom sektoru. U istočnoj Europi najveći oporavak na tržištu uredskih prostora, uvjetovan porastom izvoza i cijena roba, osjetio se u Rusiji i Turskoj‘’.

U centralnom Londonu ove je godine izgledan pad stope nepopunjenosti od 40% i udvostručavanje količine zakupljenog prostora. Zahvaljujući oporavku, zakupnine prvoklasnih uredskih prostora porasle su za 10%, a London je doslovce jedini grad u Europi gdje se započelo s gradnjom novih projekata na špekulativnoj osnovi. Pariz i Ženeva svjedoci su manje dinamičnog oporavka, ali rast u ovim gradovima utjecat će na porast količine zakupljenog prostora na cijelom području zapadne Europe po prvi put u zadnje tri godine.

Izvan ovih izoliranih zona oporavka, gospodarske prilike na zapadu su još uvijek nepovoljne, a oporavak koči i grčka dužnička kriza. Tržišta koja se najsporije oporavljaju i na kojima će se kriza vjerojatno nastaviti su madridsko i atensko. Izvan Moskve i Istambula potražnja se stabilizirala na nižim razinama što nastavlja pritisak na visinu zakupnina.

Međutim, rane faze oporavka nisu najbolji pokazatelj budućeg stanja i razlike među tržištima trebale bi se, kako se situacija poboljšava diljem Europe, smanjiti tijekom slijedeće dvije godine.

Brojni faktori trebali bi osigurati ozdravljenje tržišta korisnika uredskih prostora, a neki od njih su:

• Broj planiranih projekata je ograničen, a stopa nepopunjenosti će se na većini tržišta nastaviti smanjivati tijekom iduće godine. Uz to, nije za očekivati povećanje špekulativnih investicija zbog niskih zakupnina i zbog banaka kojima je sada prioritet popraviti svoje bilance.

• Očekuje se nastavak gospodarskog oporavka, no različitom dinamikom. Eurozona će u rastu BDP-a zaostajati za Velikom Britanijom i nordijskim zemljama, a rastuća gospodarstva istočne Europe očekuje najviši rast.

U skladu s tim, tijekom iduće godine očekuje se ponovni rast zapošljavanja uredskog osoblja što će imati izravan utjecaj na povećanu potražnju za prostorom na srednjoročnoj i dugoročnoj osnovi.

"Gospodarske prognoze sugeriraju da će veći međunarodni centri na zapadu i dalje nastaviti s rastom." kaže Andrew Burrell. "Globalni utjecaj Londona osigurat će njegovu poziciju vodećeg centra po broju zaposlenih na uredskim poslovima i u slijedećih pet godina. Bukurešt, Frankfurt, Pariz, Amsterdam, Minhen i Milano također očekuje značajan porast.

Tržište uredskih prostora u Hrvatskoj nije ostalo imuno na globalne i lokalne financijske probleme, iako je riječ o malom tržištu u usporedbi s drugim zemljama. Tomislav Gregurić, Komercijalni direktor King Sturge-a u Hrvatskoj kaže: „Tržište trenutno karakteriziraju ograničenja u financiranju od strane banaka koje su kočila i još uvijek koče razvoj novih projekata.“

Nesigurnost poslovnih ljudi u trendove koji ih očekuju na tržištu smanjila je broj preseljenja tvrtki, te se odluke o ulasku u nove prostore često odlažu. Slabosti hrvatskog gospodarstva i smanjenje potražnje za uredskim prostorima koja je trenutno ispod razina iz 2004/2005 uzrokuju stalan pritisak na iznose zakupnina i snižavaju ih, dok se istovremeno povećava stopa nepopunjenosti. Uočljivo je i povećanje poticaja zakupnicima.

„S druge strane“, naglašava Gregurić, „nedostupnost financiranja znači da se relativno smanjuje i ponuda novih prostora, a nedostupnost financiranja za kupnju prostora znači dodatno povećanje potražnje za prostorima za zakup. Ovi faktori, kombinirani s jesenskim pokretanjem gospodarstva koje tradicionalno donosi nove upite za zakup, ohrabruju neke investitore za gradnju novih uredskih prostora“.

King Sturge jedna je od najvećih nezavisnih europskih tvrtki za savjetovanje pri poslovanju nekretninama s 42 vlastita ureda u 14 europskih zemalja, koji tvore mrežu se od 215 tvrtkinih ili povezanih ureda u 47 zemalja diljem svijeta. Više od 3.800 djelatnika zaposlenih u tim uredima pruža usluge na svim područjima poslovanja nekretninama.

King Sturge vodeći je dobavljač nekretnina i pratećih usluga na komercijalnom tržištu, uključivo industrijski, uredski, maloprodajni i ugostiteljski sektor. Usluge koje nudimo pokrivaju promet nekretninama, upravljanje imovinom, upravljanje projektima, korporativne usluge, razvojne usluge, financijske usluge, investicije, zastupanje posjednika i zakupaca, te procjene nekretnina.

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Tomislav Gregurić, Commercial Director, Office Agency 01/4826-114 tomislav.greguric@kingsturge.com 091/4826-194

Ivana Paić, Office Manager 01/4826-114 ivana.paic@kingsturge.com 091/4826-134

Andrew Burrell, Partner, Head of Office Research +44 (0) 20 7087 5510

Andrew.burrell@kingsturge.com +44 (0) 7814 184 420

www.kingsturge.hr

Materijali