Ulaz za korisnike

Eurosuper neće premašiti osam kuna

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - Nakon što je cijena nafte na svjetskim tržištima, prije svega zbog krize oko Irana i problema u Nigeriji, probila novu psihološku granicu od 70 dolara po barelu, ponovo su »podivljale« i cijene goriva.

Tim putem, iako nešto blaže, krenule su i cijene goriva u Hrvatskoj koje najviše ovise o cijenama naftnih derivata na mediteranskom tržištu. Međutim, Vlada će, prema riječima premijera Ive Sanadera, odučno braniti da Inina cijena najprodavanijeg benzina eurosupera 95 prijeđe osam kuna. Tako sada Ina litru tog goriva prodaje za 7,98 kuna iako bi, po riječima stručnjaka, njegova cijena po formuli za određivanje cijena goriva trebala biti oko 8,45 kuna. Takva Inina cijena utjecala je i na većinu privatne konkurencije pa Petrol to gorivo prodaje po istoj cijeni kao Ina, a OMV Hrvatska samo jednu lipu skuplje. Odskočio je jedino Tifon koji litru eurosupera 95 prodaje za 8,31 kunu. Međutim, dok je Ina prije desetak dana u dogovoru s Vladom zaustavila poskupljenje eurosupera 95 i supera 95, poskupila je sva ostala goriva. Tako litra benzina super plus 98 već stoji 8,53 kune, a cijena eurodizela se približava cijeni eurosupera. Zato je pitanje što će se s Ininim cijenama dogoditi sljedeći utorak jer se cijene na mediteranskom tržištu i dalje povećavaju. Premijer je najavio da će Vlada u dogovoru s Inom i njenim strateškim partnerom naći načina kako voditi računa o utjecaju svjetskih cijena nafte na cijene goriva u Hrvatskoj vodeći pritom računa o socijalnoj osjetljivosti. No, još nije održan za ovaj tjedan najavljeni sastanak čelnika Vlade i Ine pa nije poznato kako namjeravaju ublažiti daljnja poskupljenja goriva.

Pitanje je hoće li se i dalje sve raditi kroz smanjivanje Inine zarade ili Vlada planira, ako bude nužno, na neko vrijeme smanjiti i trošarine koje se plaćaju na cijene goriva kao što to rade u brojnim europskim državama. Odgovor će se znati uskoro jer su svjetske cijene nafte, unatoč blagom padu u srijedu, ostale iznad 72 dolara po barelu zbog straha da bi intenziviranje sukoba Irana i Zapada oko iranskog programa obogaćivanja urana moglo rezultirati prekidom isporuka nafte iz te zemlje, četvrtog svjetskog proizvođača »crnog zlata« te napada pobunjenika na naftne bušotine u Nigeriji. Barel nafte je u srijedu na američkom tržištu pojeftinio za 40 centi na 70,95 dolara, a na londonskom samo 13 centi na 72,38 dolara, pa su cijene ostale blizu rekordnih razina, zabilježenih u utorak, a očekuje se da će duže ostati iznad 70 dolara. Svjetski stručnjaci upozoravaju da je cijena nafte utrostručena od početka 2002. što je alarmiralo zemlje-potrošače koje strahuju od posljedica po svoja gospodarstva. U svemu je dobro jedino to da je tečaj dolara, valute kojom se trguje naftom, u srijedu na svjetskim deviznim tržištima prema euru pao na najnižu razinu u zadnjih sedam mjeseci. Željko Bukša Izvor: www.Vjesnik.hr

Materijali