Ulaz za korisnike

Fasade su lice zgrada

|
Fasade su lice zgrada
 
Fasade su lice zgrada
Fasada je ono prvo što zamijetimo na nekoj zgradi. Često ovaj prvi dojam oblikuje odnosno snažno utječe na stvaranje cijele slike koju imamo o nekoj zgradi. Fasada je izrazito važan oblikovni i optički element - element koji definira image.

Odabir i dizajn fasade može biti ''zvijezda vodilja'' u oblikovanju ukupnog objekta. U sljedećem dijelu teksta opisat ćemo nekoliko konstrukcijskih izvedbi fasada:

Staklena fasada s mosnicom

Staklena fasada s mosnicom predstavlja klasično rješenje u suvremenim fasadnim sustavima. Stakleni su elementi kod ovog sustava sastavljaju u cjelinu zahvaljujući vanjskim montažnim profilima.

Međuprostor kod ove fasade uglavnom je ventiliran i izoliran je brtvenim elementima. Staklena fasada s mosnicom zgradi daje jasno strukturiran omotač. Optički se jasno vidi podjela staklenih elemenata na osnovu koje vrlo lako možemo izračunati visinu zgrade.

Fasada s mosnicom ponovno je doživjela renesansu u svom razvoju budući da suvremena arhitektura u zadnje vrijeme smatra vrlo zanimljivim optički vidljivu konstrukciju kao oblikovni element. Osim toga ovakva je konstrukcija u skladu s ''tehničkim pravilima upotrebe pravocrtno položenih ostakljenih površina''.

Structural Glazing

Kod ove izvedbe fasade staklene se ploče lijepe na pripremljenu potkonstrukciju. Pri tome ljepilo preuzima cijelo opterećenje. Pojedine je elemente u cijelosti moguće postavljati kao već gotove dijelove koji se onda na licu mjesta mogu vrlo brzo montirati.

Postojeći sustavi structural glazing fasada u stanju su nositi staklene elemente do ugradne visine od 8 m samo pomoću ljepila, odnosno pomoću 10 mm tankog nosivog profila za visine iznad 8 m. S vanjske strane optički gledano ova fasada ostavlja na nama dojam kao da se radi o jednom jedinstvenom staklenom omotaču.

Nosiva staklena fasada

Nosiva staklena fasada najmlađi je član ''obitelji'' staklenih fasada. Kod ove vrste fasade staklene se ploče buše i u tom mjestima ugrađuju se nosači koji se dalje montiraju na potkonstrukciju. Ova fasada ostavlja dojam ''lebdeće'' konstrukcije i to poglavito u kombinaciji s jednostavnim staklom.

Posebne izvedbe staklenih fasada u stanju su stvoriti klimatsku tampon zonu između unutarnjeg i vanjskog prostora. Kvalitetna izvedba ovakvih fasadnih rješenja može u velikoj mjeri doprinijeti smanjenju potrošnje energije u zgradi.

Fasade i prozori

Kad je riječ o ove dvije komponente zgrada moramo posebno istaknuti da prozirni prozori i staklene fasadne ploče (sa ili bez pozadinskog osvjetljenja) igraju presudnu ulogu u stvaranju kvalitetnog općeg dojma cijele fasade.

Materijali