Ulaz za korisnike

Fasadne konstrukcije

|
Fasadne konstrukcije
 
Fasadne konstrukcije
Ako se za fasadni materijal koristi škriljevac izvodi se uglavnom kao otraga ventilirani omotač od prirodnog kamena, u iznimnim slučajevima kao prednje krilo. Za oblikovanje vanjskih područja može se obraditi i kao suhi zid.

Otraga ventilirane fasadne konstrukcije razlikuju se od konvencionalne konstrukcije fasade od prirodnog kamena po drugoj vrsti kamena; na nosivu konstrukciju nanosi se izolacijski sloj – u određenim uvjetima i dvostruki – zatim dolazi izolacijska pokrivna folija te donja konstrukcija kao učvršćivanje vanjskog omotača. Ta donja konstrukcija služi i kao sloj koji izvodi zrak. Vanjski priključak čini stvarni fasadni materijal. Škriljevac se parcijalno razlikuje po svojim svojstvima od drugih mogućih pokrivnih materijala:

- Dobra zaštita od vlage, hladnoće i udara kiše

 • Osiguranje provjetravanja i odzračivanja
 • Ušteda troškova grijanja
 • Manja podložnost zaprljanjima
 • Dugi vijek trajanja
 • Dobra ekološka bilanca

  Zbog svojih dobrih svojstava škriljevac je pogodan za optimiranje prostorne klime. Kod primjene kao fasadni materijal to se odigrava indirektno, a kao podna obloga u unutarnjem prostoru direktno. Optička razlika u odnosu na druge vrste prirodnog kamena sastojala se ranije u drugačijoj izvedbi pokrivanja škriljevcem. Naime ploče od škriljevca na fasadi postavljaju se s određenim viškom pokrivanja. Slično kao kod pokrivanja krova dobije se lagano“ ljuskasta“ optika, koja se zapravo razlikuje po formatima škriljevca. Kod izvođenja u obzir dolaze gotove sve tradicionalne izvedbe pokrivanja kao što su univerzalno pokrivanje, staronjemačko pokrivanje, pokrivanje prema šablonama u obliku riblje krljušti kao i različiti dekorativni načini pokrivanja.

  Kako bi se ispunili česti zahtjevi investitora i arhitekata za oktogonalno strukturiranom slikom fasade razvijeni su i geometrijski načini pokrivanja. Većina novogradnji – uključujući i velike građevinske objekte - obložene su pravokutnim dvostrukim pokrivanjem, vodoravnim pokrivanjem, vučenim pokrivanjem, podloženim pravokutnim pokrivanjem, lineranim pokrivanjem, varijabilnim pravokutnim pokrivanjem ili dinamičnim pravokutnim pokrivanjem. Ovakve vrste pokrivanja zahtijevaju odgovarajući višak pokrivanja, pokazuju međutim strogo geometrijsku sliku pokrivanja. Zbog sve veće potražnje stalno se modificiraju, primjerice različitim vrstama učvršćivanja.

  Posljednjih godina arhitekti sve više inzistiraju na oblogama od škriljevca koje se postavljaju bez viška pokrivanja. Projektanti na taj način ne samo da štede na potrošnji materijala, već težište stavljaju na daljnji razvoj ortogonalne strukture fasade od škriljevca. Tako je nastalo simetrično polaganje koje se izvodi bez viška pokrivanja.Ploče od škriljevca ovjese se spojnicama od nehrđajućeg čelika u varijabilnu aluminijsku donju konstrukciju. Donja konstrukcija ima energetske prednosti jer je smanjen broj točaka intervencije (toplinskih mostova) u zidu nasuprot sidrenoj konstrukciji od morta. Na taj način omogućeno je pokrivanje velikoplošnih fasada te je lakša izvedba velikoformatnih kamenih ploča. Naravno jednostavnija je i zamjena oštećenih ploča od škriljevca.

  Sigurno polaganje prirodnog kamena na krovnim terasama- i kod manjih konstrukcijskih visina.

 • Materijali