Ulaz za korisnike

Fazno izmjenjivi materijali

|
Fazno izmjenjivi materijali
 
Fazno izmjenjivi materijali
Kako bi se povećao kapacitet sistema projektanti su dodatno u površine prizemlja i kata integrirali PCM-materijale.

Ti takozvani „ fazno izmjenjivi materijali“ koristili su se u obliku gipsane žbuke i ploča za suhu gradnju. Ti mikroobloženi parafini mogu u ovisnosti o svom agregatnom stanu akumulirati ili predavati toplinu odnosno hladnoću.

Taljenjem parafini na temperaturi između 23 i 26 ° C oduzimaju okolišu energiju i privremeno je akumuliraju. Na taj način prostorije se zagrijavaju sporije, što je veliki plus upravo kod laganih konstrukcija. Ukoliko je za vrelih dana postignut PCM akumulacijski kapacitet – to znači parafin je u tekućem stanju – započinje stražnje strujanje hladne vode.

Ukoliko se površinska temperatura za normalnih dana smanji parafin se ukrućuje te predaje u prostoriju akumuliranu toplinu. Klima sistem i sistem hlađenja KKS omogućuje po prvi put prirodno hlađenje pasivnih kuća prema temperaturnim stupnjevima. Kružni tok s 3 crpke može klimatizirati zgradu kako po katovima tako i po prostorijama individualno – novost u gradnji pasivnih kuća.

Udio CO² više nije tema

Kako je cijeli objekt ekstremno zrakonepropustan, energija se ne gubi odzračivanjem kroz prozore, tu pomaže ventilacijski uređaj s rekuperacijom topline (WRG) uz dovod svježeg zraka. Plitki kanali raspoređeni su na podu u cijeloj kući. Uređaj sa stupnjem učinkovitosti od 88% oduzima odlaznom zraku energiju te tako zagrijava filtrirani dolazni zrak. To svakako osigurava vrlo nisku koncentraciju CO² u prostoru, a sam time i zdravu klimu prostora. Osim toga nivo vlage također se održava na optimalnom nivou.

Stroga Pettenhoferova vrijednost od 1000 ppm za vrijeme mjerenja nije dosegnuta. Vrijednosti su ležale oko 77 % u području od 400 do 700 ppm. Veće vrijednosti indicirane su samo u večernjim satima i u hladnim zimskim noćima. Svježi zrak usisavan je i filtriran iz vrta koji leži iza zgrade. Zrak se zagrijava u kanalu ukopanom u zemlji koji je izoliran tucanikom pjenušavog stakla/natrijevog silikata. U izmjenjivaču topline nalaze se specijalni filtri i filtri peludi koji alergičarima omogućuju zdrav život bez tegoba.

Slabe točke pod povećalom

Kada je zgrada, opremljena mnogobrojnim inovacijama, useljena u zimu 2005/2006 već su sve komponente kućne tehnike na bazi dimenzioniranja bile predpodešene. Ipak istraživači ISE-a otkrili su na osnovu mjernih podataka da još uvijek postoji potencijal za optimiranje. Počevši od ponašanja korisnika u pogledu usklađivanja sistema pa sve do snage crpki još se dosta toga dalo poboljšati. Između ostalog istraživači ISE-instituta iz Freiburga preporučili su uporabu sjenila u ljetnom razdoblju. Institut je izračunao da se samo cisterna za hlađenje može ostvariti snižavanje temperature unutarnjeg prostora u ljetnom razdoblju i do 10 °C, jer unutarnji prostori bi se inače zagrijavali iznimno brzo.

Institut je isto tako odgovorio od trajnog hlađenja cisternom, jer kapacitet cisterne ne bi bio dovoljan za iznenadne temperaturne ekstreme kao što je bio slučaj u ljeto 2003. godine. Zato bi bila neophodna veća cisterna. Jednako tako trajnom uporabom hlađenja rasle bi i temperature u cisterni za hlađenje. Principijelno istraživači su ocijenili da sistem cisterni „ima odlučujući pozitivan utjecaj“ na ljetni komfor stanovanja. Taj sistem „pasivnog hlađenja“, izuzevši naravno električnu struju za crpke, osiguravao je u svim ljetnim mjesecima temperature ispod 24°C.

elikim nedostatkom istraživači su smatrali veliku potrošnju energije za crpke koje su neophodne za raspodjelu vode u sistemima cijevi. Za vrijeme mjerenja trošile su 28 procenata ukupne struje kućne tehnike. Izmijenjenim postavljanjem vodova ili njihovim dimenzioniranjem kao i uporabom učinkovitijih crpki s manjim spektrom snage mogla se značajno smanjiti potrošnja pomoćne energije. Osim toga veći solarni uređaj, povezan s većom cisternom za toplu vodu, realizirao bi više energije za komponente kućne tehnike na regenerativan način.

Istraživači su potencijal poboljšanja vidjeli i kod toplinske crpke te kod- na početku još uvijek nedovoljno usklađenog- modusa grijanja odnosno hlađenja.

Nekoliko mjeseci nakon useljenja električni registar naknadnog grijanja proizveo je veliki dio potrebne topline zahvaljujući električnoj struji. Zbog termina završetka kuće u prosincu 2005. godine nisu postojale pomena vrijedne zalihe tople vode. To je reduciralo ukupnu energetsku bilancu u prvoj godini funkcioniranja.

www.variotec.de

Materijali