Ulaz za korisnike

Finalni proizvodi od drveta i industrijska proizvodnja

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 
Finalni proizvodi od drveta i industrijska proizvodnja

Već prije oko 2000 godina nailazimo u Egiptu na prvi oblik šperploče. I obrada i proizvodnja furnira prolazila je cijeli proces od proizvoda koji su izrađeni običnom rukom, preko korištenja jednostavnijih alata pa sve do suvremenih tehničkih rješenja kakva poznajemo danas. Godine 1818 patentiran je prvi stroj za proizvodnju furnira, a godine 1870 proizveden je prvi stroj koji se je uistinu i mogao koristiti za rezanje furnira.

Finalni industrijski proizvodi od drveta u pravilu nastaju rastavljanjem i razlaganjem u furnir, iverje i piljene komadiće, drvena vlakna, drvene vrpce i drvenu vunu – a zatim se ove komponente dodatnom obradom, spajanjem i lijepljenjem pretvaraju u jednu homogeniju cjelinu – industrijski proizvod od drveta. Možemo reći da su tradicionalni industrijski finalni proizvodi od drveta šperploča, ploče od iverja i piljenih komadića, ploče od drvenih vlaka, ploče furnira, prešane ploče od drveta i umjetne smole kao i dvodimenzionalno odnosno trodimenzionalno obrađene komponente od šperploča i iverja. Iako se ljepilo koristi kao primarni dodatak za sastavljanje pojedinih komponenti mogu se koristiti i cement, magnezit, gips i slični dodaci. Zahvaljujući mnoštvu načina spajanja drvenih komponenti danas na tržištu imamo jednako raznoliku ponudu finalnih drvenih proizvoda. Ponuda proizvoda još je više proširena upotrebom i dodavanjem drvetu i nekih drugih materijala kao što su metalom obložene ploče od iverice, drvene ploče sa unutarnjim slojem od poliplasta, ploče s slojem od umjetne folije ili tvrde ploče od drvenih vlakana.

U mnogim zemljama Europske Unije nadzor i izdavanje dozvola za prodaju i korištenja ovih proizvoda na sebe preuzimaju stručna tijela nadležnih ministarstava ili instituta, poglavito je to slučaj kad je riječ o specijalnim finalnim pločama od drveta za specijalne namjene. Standardi koje pojedine drvene ploče moraju ispunjavati uglavnom se odnose na njihovu postojanost na vlagu, njihovu sposobnost da ne prime u sebe količinu vlage koja bi prelazila određeni postotak mase samih ploča kao i nužnost posjedovanja sposobnosti da povrate vlagu koju su primile u sebe.

Od industrijskih drvenih ploča zahtijeva se i određena postojanost na utjecaj kemikalija, pa tako šperploče moraju biti izrazito otporne na utjecaj razrijeđenih kiselina i nešto manje otporne na utjecaj lužina. S obzirom na veći sadržaj lignina koje crnogorično drvo ima u sebi ono je i otpornije na utjecaj kemikalija nego je to slučaj s bjelogoričnim drvetom. Isto tako u obzir se mora uzeti i bubrenje ploča koje se javlja kao posljedica kontakta s uljima, sredstvima za razrjeđivanje i vodom.

Finalne industrijske ploče od iverice sastavljene pomoću umjetnih smola pokazuju u svim slučajevima znatno bubrenje kad su u kontaktu s vodenim ili alkoholnim tekućinama, dok im druge osobine uglavnom zavise od upotrijebljene vrste veziva.

Ploče od drvenih vlakana također u svim slučajevima počinju bubriti kad dolaze u kontakt s vodom ili alkoholnim tekućinama; osim toga ove ploče ne postojane su na utjecaj koncentracija i razrijeđenih kiselina i lužina kad u sebi sadržavaju karbamid i vezivo na bazi smola formaldehida. Ploče od drvenih vlakana sa sadržajem veziva na bazi smola fenola postojane su na neznatan utjecaj kiselina i para koje oslobađaju lužine.

O obradi industrijskih ploča od drveta

Šperploče se obrađuju uobičajenim alatima za obradu drveta, a koji se od alata koristi ponajprije zavisi od debljine same ploče, sadržaja koje ploča u sebi ima, načina i pravca kojim se pružaju vlakna i vrste ljepila odnosno veziva. Drvene industrijske ploče od iverice obrađuju se glodalicom, pilom, svrdlima, dlijetom, matricom za rezanje i elementima za brušenje sa strojevima od plemenitog čelika i rezanje metala.

Industrijske ploče od drvenih vlakana obrađuju se glodalicom, pilom, blanjalicom kao i drugim alatima i strojevima koji se koriste za obradu punog drveta. Lagane ugradne ploče jednostavne su kad je riječ o njihovom postavljanju i obradi.

Materijali