Ulaz za korisnike

Fotonapon – izračun jednog primjera

|
Fotonapon – izračun jednog primjera
 
Fotonapon – izračun jednog primjera
Da li je i Vama dosta stalno rastućih troškova struje?
<>p

Tada biste trebali razmisliti o postrojenju fotovoltaika. Fotovoltaik postrojenja pretvaraju sunčanu energiju u struju. Navedena struja pohranjuje se u javnu mrežu struje a Vi dobivate vrlo atraktivnu – zakonom propisanu – naknadu. Tako možete svoje troškove struje drastično reducirati! Na primjeru prosječnog domaćinstva pokazat ćemo Vam koliko morate investirati u postrojenje i koliko novaca možete uštedjeti!

Naš primjer: U jednoj jedno obiteljskoj kući, u kojoj stanuje četvero člana obitelj, potrošit će u prosjeku cca. 4.000 kilo vata struje u godini. Cijena je se u međuvremenu porasla na 17 centi po kilo vat satu, što godišnje iznosi 680 eura. Uz te troškove plaćaju se obično i naknade, koji u ovom primjeru nećemo navesti.

Prosječno postrojenje fotovoltaik za našu obitelj veličine je 20 kvadrata i prema položaju krova i nagnuća kuta proizvodio bi godišnje između 1.500 i 2.500 kilovata struje.

U našem primjeru polazimo od srednje vrijednosti, tj. od 2.000 kilovat sati po godini. Moderna postrojenja za fotonapon proizvode preko cijele godine struju! Ta sunčana struja pohranjuje se u javnu mrežu struje, za što naša obitelj dobiva nadoknadu.

Prema Zakonu o obnovljivoj energiji (EEG) vlasnik postrojenja za fotovoltajku od 2008. godine dobiva na rok od 20 godina potvrdu/bon u vrijednosti od 46,75 centi po kilovat satu struje od opskrbljivača, koji mora primiti struju. Obitelj iz našeg primjera tako godišnje dobiva bon za svoju sunčanu energiju u visini od 935 eura. Nakon 20 godina dolaze do iznosa od 18.700 eura!

Nasuprot tome treba staviti troškove postrojenja za fotonapon: naša obitelj imat će troškove, uključujući instalaciju, 12.000 eura. To znači investicija se amortizirala nakon 13 godina.

Kako se mora računati s tim da će cijene struje i dalje rasti, postrojenja za ffotonapon će se isplatiti i mnogo ranije. Tako moderna postrojenja za fotonapon u pravili rade 30-40 godina skoro bez popravaka.

Naš primjer još jednom sažet:

 • Jednoobiteljska kuća s 4 člana
 • Potrošnja struje: 4.000 kilovat sata po 0,17 centi
 • Dosadašnja potrošnja struje godišnje: 680 eura
 • Postrojenje za fotonapon proizvodi: 2.000 kilovata sata godišnje
 • Naknada za sunčanu struju: : 46,75 centi za 20 godina fiksno
 • Troškova za struju s postrojenjem za fotonapon: nema, umjesto toga 255 dobiti po godini
 • Troškovi postrojenja za fotonapon (20 kvadratnih metara) uključujući montažu: 12.000 eura
 • Amortizacija postrojenja: nakon cca. 13 godina

  Fotonapon– da li postrojenje za fotonapon šteti okolišu? Fotonapon je najpovoljnija metoda proizvodnje struje. Radi bešumno, ne izbacuje štetne tvari, i osim sunčane energije nije potrebno gorivo. Proizvodnja stanica fotonapona u pravilu se obavlja s povratnim materijalom i djelomično s otpadnim materijalom iz drugih industrijskih grana.

  Mogućnosti korištenja postrojenja za fotonapone raznovrsne su. Pružaju energiju za rasvjetu, crpke, hlađenje, radiostanice, itd.

  Troškovi postrojenja za fotonapon ovise o području uporabe i sjedištu. Kada domaćinstvo nije priključeno na električnu mrežu i kada se za priključak moraju položiti vodovi, postrojenje za fotonaon su jeftinija, jednostavnija i jako sigurna alternativa.

 • Materijali