Ulaz za korisnike

Fotonaponska postrojenja – montaža

|
Fotonaponska postrojenja – montaža  - Foto: Renusol
 
Fotonaponska postrojenja – montaža - Foto: Renusol
Klasična jednadžba «montaža = prljavština» ovdje više ne važi. Postrojenje solarne struje postavlja se jednostavno i bez problema.
Za Vas to znači ušteda vremena, novca i živaca. Već nakon svega nekoliko dana postajete isporučitelj čiste sunčane struje i pri tome aktivno štitite okoliš.

Mali dio komponenti, kao solarni moduli i preusmjerivači i naknadno se mogu jednostavno ugraditi u Vašu kuću.

Solarna struja pohranjuje se u javnu mrežu struje. Za «svoju» struju dobivate naknadu, koja je viša nego cijena struje koju Vi plaćate. Tako refinancirate troškove postrojenja i nakon završene amortizacije postrojenja Vi ste u dobiti.

Postrojenja za fotonapon – razlike u usporedbi s solarnim postrojenjima

Razlike solarnih postrojenja i postrojenja za fotonapon su slijedeće:

Kod solarnih postrojenja sunčani kolektori primaju energiju sunčane svjetlosti preko limenih toplotnih vodiča od bakra, takozvanih upijača i istu pretvaraju u toplotu. S kolektora toplota se preko vodenog-mješavine za sprečavanje smrzavanja preko voda cijevi i izmjenjivača toplote predaje rezervoaru vode za potrošnju.

U rezervoarima za vodu nadalje se nalazi izmjenjivač topline, koji se po potrebi puni iz tijeka toplote i vodu zagrijava na temperaturu povoljnu za toplotu, ukoliko je sunčana energija nije dovoljna.

Kako bi solarni tijek ekonomično djelovao, potreban je usmjerivač. Opremljen s mnogobrojnim funkcijama koje pospješuju prinose, uspoređuje temperature s kolektora i vode u donjem dijelu rezervoara i pali električnu crpku, čim se pređe određena razlika u temperaturi. Ne štetnost solarnih postrojenja je nedvojbena, uz to štedite ogromne troškove za energiju.

Nasuprot tome postrojenje za fotovoltaik proizvodi pomoću solarnih stanica struju. Aktivne solarne stanice pretvaraju svjetlo">svjetlo direktno u struju.

Proizvode se od kvarcnog pijeska, takozvanog silicija, i tragova drugih elemenata u višestrukim visoko sterilnim postupcima. S malim povezanim metalnim žilama više solarnih stanica objedinjuje se u jedno kućište u jedan solarni modul.

Od više spojenih solarnih modula nastaje jedno postrojenje za fotovoltajku. Proizvedena solarna struja pohranjuje se u javnu mrežu i naplaćuje se. Postrojenje za fotovoltaik je najvjerojatnije za okoliš najbolje metoda proizvodnje struje. Tako postrojenje radi tiho, slobodno od emisiona i pored sunčane svjetlosti nije joj potrebno drugo gorivo.

Proizvodnja stanica fotonapona u pravilu se obavlja od povratnih materijala i djelomično s otpadnim materijalima iz drugih industrijski grana.

Načini korištenja postrojenja za fotonapon su raznolika. Proizvode struju za rasvjetu, crpke, hlađenje, itd. 

Materijali