Ulaz za korisnike

Funkcionalnost i ljepota kuhinje

Funkcionalnost i ljepota kuhinje
 
Funkcionalnost i ljepota kuhinje
Dobro i pravilno organizirana kuhinja jedno je od najvažnijih elemenata dobre organizacije stanovanja.

Prije nego krenete u proces idejnog osmišljavanja vaše kuhinje, saznajte nekoliko važnih čimbenika koje ćete uključiti u svoje rješenje.

Osnovna pravila dobre organizacije kuhinje

Kuhinja je sastavni dio svakog stambenog prostora. Predstavlja zasebnu cjelinu, koja je zbog unaprijeđenja radnih procesa koji se odvijaju u njoj, izložena stalnom tehnološkom napretku. Paralelno se događa i napredak u dizajnu i poboljšanju kvalitete materijala i mehanizama za njenu izradu. Dobro i pravilno organizirana kuhinja jedno je od najvažnijih elemenata dobre organizacije stanovanja, a estetski sklad pridonijet će ugodnom psihičkom doživljaju prostora.

Postoje dva tipa kuhinje – radna u kojoj se isključivo priprema hrana i stambena u kojoj se dodatno i objeduje. Kuhinja može biti riješena kao samostalna, odvojena prostorija ili povezana s blagovaonicom i dnevnim boravkom. Radnu kuhinju je najbolje orijentirati prema sjeveru, dok se stambenoj treba osigurati i potrebna insolacija sunčevom svjetlošću i to dijelu za blagovanje.

Položaj kuhinje u stanu ili kući treba biti u blizini ulaza i sanitarnog prostora. Proces rada u kuhinji je temelj za određivanje dispozicije elemenata pri čemu treba obratiti pažnju na minimalni potrebni prostor za kretanje i rad. Standardni elementi kuhinjske opreme su: štednjak, pećnica, hladnjak, praonik, perilica posuđa te niski i visoko ugrađeni ormari u kombinaciji s ladicama, policama i kliznim elementima. Ukoliko nemate osiguran prostor za ostavu, idelna zamjena je ventilirani ormar za pohranu namirnica.

Pravilan raspored elemenata i opreme olakšat će i ubrzati radne procese u kuhinji. Položaj hladnjaka, praonika i štednjaka trebao bi činiti tzv. radni trokut. Između hladnjaka i praonika trebalo bi osigurati min 60cm radne plohe za grubu pripremu hrane (preporučljivo je u taj prostor smjestiti perilicu za suđe), a između praonika i štednjaka 60-120 cm za finu pripremu hrane. Ukoliko je element štednjaka uz zid, obavezno bočni dio zida zaštitite keramičkim pločicama, iako je preporučljivo ostaviti barem 30 cm radne plohe s druge strane štednjaka. Minimalni preporučljivi razmak između obostrano organiziranih kuhinjskih elemenata je 90 – 110cm. Manje dimenzije uzrokovat će probleme pri svakodnevnom korištenju. Kuhinju, a osobito radne plohe je potrebno dobro osvijetliti prirodnom i umjetnom rasvjetom.

Ventilacija kuhinje je nužna, a može se ostvariti prirodnom ili umjetnom ventilacijom. Najbolja obloga za kuhinjske podove su keramičke pločice ili kamen zbog nepropusnosti i jednostavnog čišćenja. U stambenim kuhinjama se ovaj zahtjev može iskoristiti u svrhu kreativnog rješenja prelaska jedne vrste popločenja u drugo ili u kombinaciju dvaju materijala npr. keramičkih pločica i neke vrste drvenog poda. Zidove oko kuhinjskih elemenata je također preporučljivo obložiti keramičkim pločicama ili staklom, što u kombinaciji sa popločenjem poda može dati interesantna rješenja.

Trendovi uređenja kuhinje

Trendovi u uređenju kuhinja nameću neka nova rješenja u opremanju i izgledu kuhinje. Blagovaonica je sastavni dio kuhinje na način da je blagovaonski stol intergriran sa šankom, a stolice su niskog naslona. U prostor šanka se obavezno ugrađuje praonik ili štednjak, a nape su velikih dimenzija i izgledaju skulpturalno. Armature su vrlo izražajne u vertikalnoj dimenziji. Kolone se koriste za smještaj velikog broja kuhinjskih aparata, koji su grupirani i smješteni centralno pa se doimaju poput slike na zidu. Naglašavanje tehnike u vizualnom smislu je sveprisutno pa možemo reći da je high tech dojam «in». Ručkice više nisu u trendu, što kuhinjama daje dodatan dojam čistoće i minimalizma. Načini otvaranja vrata su raznovrsni- klizni, zaokretni, a sve je više i daljinskog otvaranja. Tekstura drveta izražena je samo u detaljima, dominiraju čiste, jednostavne plohe. Trendovske boje su: bijela, crna, detalji crvene, narančaste, ljubičaste ili smeđe te metal. Kako bi jednostavnost i čistoća oblika bile maksimalne, često je cijela kuhinja zatvorena kliznim vratima, koja potpuno negiraju njenu unutrašnjost , stavljajući u prvi plan šank-radnu plohu. Ovakva su rješenja preporučljiva u prostorima gdje je kuhinja integrirana sa dnevnim boravkom, jer gubi identitet, povezujući se svojim neutralnim plohama sa ostalim prostorom. Pravilnim funkcionalnim rasporedom kuhinjskih elemenata i uređaja te skladnim odabirom boja i materijala, učinit ćete boravak u kuhinji ugodnim i opuštajućim, čemu će svakako pridonijeti unošenje osobnosti kroz niz detalja koji ne moraju pratiti trendove.

www.interijernet.hr

Materijali