Ulaz za korisnike

Furnir namještaju daje lice

|
Furnir namještaju daje lice
 
Furnir namještaju daje lice
Povijest i priča o furniru započinje prije 2000 godina u Egiptu. Budući da je Julije Cezar pomogao Kleoptari da dođe do egipatskog prijestolja, ona mu je onda u znak zahvalnosti podarila stol od furnira.

 

Furnir i prirodno drvo

Furnir je i do dan danas ostao kao nešto vrlo posebno. On svojom posebnošću ukrašava vrijedne glazbene instrumente, prekrasne podove ili panele kao što krasi i visokovrijedni namještaj. Kao sirovina za proizvodnju furnira upotrebljavaju se danas samo probrana stabla drveta od kojih onda stručnjaci suvremenim tehnološkim koracima izrađuju finalan proizvod - furnir. Za razliku od imitacija furnira koje se izrađuju od papira ili folije, originalni je furnir unikatan proizvod koji potječe iz prirode i na kojem se jasno vide oznake koje posjeduje i stablo od kojeg je izrađen a to su godovi i kvrge na stablu kao i prirodna struktura i boja drveta. S godinama elementi namještaja izrađeni od furnira dobijaju na osobitoj ljepoti i karakteru.Površinu je furnira moguće čistiti mekanom krpom od kože i takvim održavanjem moguće je omiljenoj komodi u predsoblju ili možda novoj garnituri u dnevnom boravku podariti dugi vijek trajanja. Ogrebotine je moguće ublažiti i popraviti upotrebom posebnog voska za namještaj, a dodatnim premazivanjem pomoću posebnog laka ili lazure moguće je namještaj još i dodatno zaštiti. U nekim europskim zemljema već postoji i zaštitini znak proizvoda izrađenih od originalnog furnira koji ističe plemenitost i prirodnost drveta od kojeg je izrađen. Na ovakvim proizvodima vidljivi su godovi stabla koji su jedinstveni i neponovljivi kao što su jedinstveni otisci ljudskih prstiju, a koji na taj način jasno identificiraju porijeklo furnira.

Drvo pokazuje svoje pravo prirodno lice

Furnir predstavlja ono najplemenitije što se može proizvesti od drveta. Stručnjaci samo od najkvalitetnijih i najvrijednijih stabala drveća proizvode furnir. Cijena ovakvih stabala često je vrlo visoka. Također, i proizvodni je postupak vrlo zahtjevan i skup. Stabla se najprije neko vrijeme skladište, zatim im se skida kora i tek se onda obrađuju specijalnim postupkom. Na kraju se stablo usitnjava odn. siječe u vrlo tanke slojeve, tkz. "listove". Materijal od kojeg se izrađuje furnir zaista je izdašan, pa tako je od jednog jedinog stabla moguće izraditi nekoliko tisuća kvadratnih metara furnira. Dobro je spomenuti i činjenicu kako nije svako stablo jednako, no izgled furnira ne određuje samo izgled i individualne osobine svakog pojedinog stabla od kojeg se izrađuje, jer izgled furnira još više određuje i proces tehnološke obrade jezgre i površine stabla kao i mjesto gdje se furnir koristi na namještaju - tek svi ovi elementi skupa određuje ukupni dojam.

Prava estetika stambenog prostora

Mnoštvo različitih vrsta prirodnog drveta, mnoštvo boja kao i različiti postupci kondicioniranja i površinske obrade drveta - četkanje, lakiranje ili jetkanje - ispunit će i ostvariti zasigurno želje i najzahtjevnijih. Svaka vrsta drveta ima i vlatiti karakter: svijetlo drvo breze uvijek je aktualno kad je riječ o trendovima, kvalitetno je i vješto se uklapa u svaki prostor. Drvo oraha predstavlja klasično rješenje kad je riječ o furniru, njegova promjenjiva unutarnja struktura i snažne boje namještaju daju poseban sjaj. Poglavito velika potražnja vlada za javorom. Javor naime jamči svijetao ambijent i ugodnu atmosferu u svakom prostoru gdje se nalazi.Furnir je univerzalno rješenje kad je riječ izradi namještaja i uređenju prostora i teško da je moguće ograničiti njegovu upotrebu na samo neke elemente namještaja ili samo na neka područja ljudskog života.

Trajno lijep

Furnir ne gubi na vrijednosti. Naprotiv: što je furnir stariji sve je ljepši i snažniji mu je karakter. Tako npr. furnir od trešnje u samom početku ima nježno ljubičastu boju koja se s vremenom pretvara u nešto tamniju patinu koja ustinu plijeni svojim izgledom. Osim toga i održavanje je furniranih površina krajnje jednostavno. Kod malih ogrebotina dovoljno je takva mjesta blago premazati smjesom octa i ulja a zatim obrisati mekanom vunenom maramicom.

Furnir i za posebnu prigodu

Osim u stambenim i uredskim prostorijama furnir je pronašao i drugu višestruku primjenu. Orahovina i javor već dugo se koriste kao oprema u suvremenoj automobilskoj industriji i to ponajprije u automobilima visoke klase. No i svakodnevnim stvarima furnir daje karakter eksluzivnosti. Tako filigrani furnirski "listovi" ukrašavaju npr. glazbene instrumente, zvučnike i palice za golf. Današnji aktualni trend koji u prvi plan stavlja prirodni materijal ponukao je i modne dizajnere da se pozabave istovremeno i laganim, tankim i fleksibilnim prirodnim materijalom. Furnir se pokazao kao vrlo elegantan i individualan modni detalja na ručnim torbicama ili kao aplikacija na večernjim haljinama.

Botaničko ime Hymenaea courbaril L.
Botanička obitelj Caesalpiniaceae
Strani nazivi Obična imena na tržištu su: courbaril, locust (F, I, D), Brasilian Cherry (GB). Lokalni nazivi: itaiba, kawanari (Gvajana), algarrobo, guapinol (Meksiko), jatobo (Brazil), copalier (zapadna Indija). U trgovini drvom courbaril često pogrešno nazivaju i zapadno-indijskim tikom.
Područje rasprostranjenosti (zrakom) Courbaril je raširen u tropskom pojasu Srednje i Južne Amerike te na Zapadnoindijskom otočju.
Značajke drva Drvo doseže visinu od 30–40 m i promjer u visini grudi od 1–2 m. Debla su pravilno oblikovana i čista (bez grana) sve do visine od 25 m. Kora je glatka, s unutarnje strane crvena, debela do 3 cm te izlučuje smolu koja se koristi za razne namjene.
Građa drva Prirasni godovi su izraziti i široki do 1 cm; pore su lako vidljive i slobodnim okom.
Svojstva drva Drvo ima obojen središnji dio. Bijeli dio je širok, svijetlocrvenkaste boje i jasno se razlikuje od crnoga, koji je obično narančastocrven ili tamnocrveno- smeđkast. Drvo je sjajno i fino, do grubo pod opipom. Osrednje se steže: radijalno krčenje je od 2,5- do 3,5-postotno, tangencijalno do 6-postotno. Gustoća se kod njegove 12- do 15-postotne vlažnosti kreće između 750–1000 kg/m3. Drvo je vrlo tvrdo i čvrsto, izrazito elastično i otporno na habanje. Vrlo teško se cijepi. Bijeli dio je slabo, a crni vrlo otporan na napade gljivica i kukaca.
Sušenje Sušenje je uspješno samo ako se odvija polako. Deformacije su pritom rijetke.
Obrada Drvo se dobro obrađuje, brusi i lijepi. Uporaba rezanih dijelova je doista velika. Zabijanje čavala i uvrtanje vijaka se odvija jednostavno ako prije toga u daščicama izvrtamo rupe. Konačni izgled parketa je - uz uporabu zaštitnih premaza - vrlo dobar.
Uporaba Radi lijepe boje i odličnih mehaničkih svojstava courbaril koristimo u proizvodnji furnira, namještaja visoke kakvoće, za unutarnje opremanje, prozore, vrata, obloge, parket te za blanjane proizvode.

 

Materijali