Ulaz za korisnike

G vrijednost (koeficijent energetske propusnosti)

|
G vrijednost (koeficijent energetske propusnosti)
 
G vrijednost (koeficijent energetske propusnosti)
G vrijednost (koeficijent energetske propusnosti)

G vrijednost (koeficijent energetske propusnosti) - g-vrijednost mjeri energetsku propusnost izvana prema unutra i to u procentima. Što je g-vrijednost veća, to se više sunčevog zračenja predaje preko stakala u unutarnji prostor, kao toplina zračenja. Visoka g-vrijednost znači i veliki dobitak energije.

Za idealni energetsko propusni prozor g-vrijednost iznosi 1 ili 100%. Kod normalnih stakala vrijednosti leže između 0,7 do 0,9.

Visoki ukupni stupanj energetske propusnosti znači i visoki stupanj prolaza zračenja kroz staklo, a to znači i veliko opterećenje unutarnjeg prostora toplinom. Visoko termoizolirajuća prozorska stakla i su u stanju proizvoditi više topline, nego što se ona kroz njih gubi. Sunčeve zrake apsorbiraju građevinski elementi koji se nalaze unutra te iste u obliku toplinskog zračenja predaju unutarnjem prostoru, koje se zbog dobrih termoizolacijskih svojstava prozora i zadržavaju. Energetski uporabljiv i smislen je taj toplinski efekat zimi, ekstremno opterećujuće djelovanje ima ljeti.

Velikim dobicima topline se prozorsko staklo zagrijava tako da temperatura stakla prelazi temperaturu unutarnjeg zraka, te izsoatje djelotvorna izmjena topline s hladnijim vanjskim zrakom. Taj efekat se označava kao efekat toplinske zamke. Što je bolja g-vrijednost i termoizolacijsko svojstvo stakla, to se brže kod velikih prozorskih površina postiže pregrijavanje unutarnjih prostorija. Zato je kod velikih staklenih površina neophodna zaštita os sunca (npr. žaluzine, rolete i sl.)

Materijali