Ulaz za korisnike

Galinec: Industrogradnja u potrazi za strateškim partnerom

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - Industrogradnja je trenutno umiješana u čak pet tisuća sudskih sporova i teško je procijeniti koje bi efekte ti sporovi mogli imati po poslovanje kompanije

Predstavnik najvećeg dioničara Industrogradnje, Josip Galinec, ujedno i član Nadzornog odbora te kompanije, izjavio je u srijedu kako je Industrogradnji za nastavak poslovanja nužan strateški partner. On je dodao kako su u tijeku razgovori s nekoliko potencijalnih partnera, no kako interes nije pokazala niti jedna domaća kompanija, već se radi o inozemnim private equity investitorima. Dvojica potencijalnih partnera trenutno provode dubinsko snimanje stanja kompanije (due diligence) tako da bi eventualan dogovor mogao uslijediti i već za nekoliko tjedana. Industrogradnji je partner potreban za vjerojatnu dokapitalizaciju koja je potrebna kako bi se dovršilo financijsko restrukturiranje kompanije, a u slučaju dokapitalizacije partner bi svakako imao većinski udio u Industrogradnji. Naime, prema nerevidiranim i nekonsolidiranim podacima gubitak Industrogradnje za prošlu godinu iznosi 214,5 milijuna kuna, a Galinec je istaknuo da je gubitak rezultat čišćenja bilance, a ne redovnog poslovanja, odnosno da operativni gubitak iznosi dvadesetak milijuna kuna. Čišćenje bilance uključivalo je vrijednosno usklađivanje (otpis) za 107 milijuna kuna potraživanja te 81 mil. kuna ispravka vrijednosti kredita povezanim osobama. Galinec procjenjuje da bi se od tog iznosa moglo naplatiti eventualno pet do deset milijuna kuna potraživanja. Kako je danas navedeno, više od 25 mil. kuna vrijedna potraživanja datiraju od prije 2000. godine, dok su krediti povezanim poduzećima plasirani oko 2000. godine.

Galinec je napomenuo da bi revidirani i konsolidirani izvještaji, koje bi do kraja svibnja trebao pripremiti novi revizor, Deloitte, mogli značajnije odstupati od nerevidiranih pošto su i društva kćeri poslovale s gubicima ili oko nule. Dodao je i kako mišljenje revizora neće biti pozitivno niti za matičnu kompaniju niti za društva kćeri. Protiv starog revizora, splitske tvrtke Fimar, svakako će se pokrenuti postupak za naknadu štete. Industrogradnja je trenutno umiješana u čak pet tisuća sudskih sporova, kazano je u srijedu te je vrlo teško procijeniti koje bi efekte ti sporovi mogli imati po poslovanje kompanije. Oko tri tisuće njih je protiv kompanije, a dvije tisuće u korist. Kako se procjenjuje u dvadesetak najvećih sporova protiv kompanije, za koje postoji vjerojatnost da će ih Industrogradnja izgubiti, štete bi mogle iznositi oko 80 milijuna kuna, dok bi kroz dvadesetak najvećih sporova u korist Industrogradnje kompanija mogla naplatiti oko 20 mil. kuna. U Industrogradnji su naveli da je račun kompanije i dalje blokiran te da je profitna marža u svim projektima negativna što znači da se i dalje bilježe gubici u redovnom poslovanju. No, dodali su kako su posljednja tri mjeseca plaće radnicima isplaćivane na vrijeme i kako postoji kvalitetna suradnja s radnicima i sindikatima. Zbog odredbi Zakona o trgovačkim društvima koje propisuju sazivanje izvanredne glavne skupštine ako gubitak kompanije prelazi polovicu temeljnog kapitala koji, u Industrogradnjinom slučaju, iznosi nešto manje od 338 milijuna kuna, ta bi kompanija do kraja tjedna trebala sazvati izvanrednu skupštinu koja bi se trebala održati u lipnju i na kojoj bi se raspravljalo o trenutnom stanju u Industrogradnji. Planira se i redovna skupštinu za srpanj kada bi se zbog gubitka trebao smanjiti temeljni kapital kompanije, ali i odlučiti o mogućoj dokapitalizaciji .Prema riječima Galinca, predstavnika tvrtke Positus usluge, najvećeg dioničara Industrogradnje, sam cilj stjecanja dionica Industrogradnje od strane Positusa bilo je restrukturiranje uz dovođenje strateških partnera. (Bankamagazin)

Materijali