Ulaz za korisnike

Gazprom se neće javiti na natječaj za plinska polja u Hrvatskoj

|
Gazprom se neće javiti na natječaj za plinska polja u Hrvatskoj
 
Gazprom se neće javiti na natječaj za plinska polja u Hrvatskoj
Gazprom zanimaju plinska polja u Iraku, udjel u Hellenic Petroleumu i njemačka rafinerija Schwedt
Gazprom nije zainteresiran za plinska polja u Hrvatskoj te neće sudjelovati u natječajima, kazao je prvi čovjek Gazpromnjefta Aleksandar Đukov. "Nećemo se javiti na natječaj, kratak je bio Đukov u izjavi koju prenosi Interfax. Odlučili su da se ne jave ni na natječaj za istraživanje nafte i plina u Iraku jer je njihov portfelj imovina vezanih za istraživanja pun.

"Trebaju nam upstream projekti, rekao je Đukov. Kako je SEEbiz prije nekoliko dana pisao, Gazprom zanima preuzimanje 35,5 posto udjela u grčkom Hellenic Petroleumu, ali i interes za njemačku rafineriju Schwedt, jednu od najvećih u Njemačkoj. Kompanija planira kupovinu paketa Hellenic Petroleuma, čijih 35,5% vlada Grčke namjerava privatizirati u svibnju.

"Razmatramo mogućnost kupovine Hellenica, u okviru koje su dvije dosta dobre rafinerije relativno velikog kapaciteta i s dovoljno dubokom preradom", rekao je izvršni direktor kompanije Aleksandar Đukov. Kompanija također nastavlja pregovore s talijanskim Enijem o kupovini paketa rafinerije Schwedt u Njemačkoj. Prošle godine je objavljeno da bi ona mogla otkupiti manjinski dio te kompanije u okviru razmjene aktive s Enijem. "Investicijski program naftne podružnice ruskog Gazproma će ostati na razini 2011. godine od oko 165 milijardi rubalja (5,6 milijardi dolara), rekao je Đukov.

energetika-net

Materijali