Ulaz za korisnike

Gips - stvara nove prostore

|
Gips - stvara nove prostore
 
Gips - stvara nove prostore
Mnogi od nas svakodnevno su u kontaktu s gipsom, no samo mali broj ljudi svjestan je koliko je ovaj materijal učinkovit i koliko ga odlikuju dobre i svestrane osobine.

Svejedno radi li se o unutarnjem uređenju, prekradnim zidovima, vanjskoj ili unutarnjoj žbuci, skulpturama, medicini - svojom nazočnošću gips pred nama otvara nove vidike.

U pravilu moguće je razlikovati dva načina proizvodnje gipsa kao materijala koji se koristi u građevinskim radovima: Prvi način proizvodnje: pečenjem prirodnog gipsanog kamena u pećima. Obrada gipsanog kamena koji se kao takav pojavljuje u prirodi (kem. oznaka: CaSO4 2 H2O) u ovom slučaju odvija se u velikim tehničkim pogonima.

Sirovi gipsani kamen iz prirode usitnjava se i melje i zatim stavlja u peć. Na ovaj način - pečenjem - djelomice ili potpuno sagorijevaju kristali vode koji se nalaze u strukturi prirodnog gipsa. S ozirom na visinu temperature na kojoj se gipsani materijal u peći obrađuje moguće je proizvesti vrste gipsa koje se mogu koristiti u različitim područjima.

Drugin način proizvodnje: kao nus-proizvod sagorijevanja ugljena u elektranama na ugljen. Na ovaj način gips nastaje kao posljedica određenih kemijskih reakcija tijekom kontakta između plina koji se oslobđa tijekom sagorijevanja ugljena i otopine vapnenca ili vapnenačkog mlijeka.

Tijekom sagorijevanja ugljena oslobaađa se određeni plin - sumporni dioksid (SO2) - a kako bi se spriječilo njegovo izravno dospijevanje u atmosferu on se u prostorima elektrane sadržava i njemu se onda dodaje suspenzija vapnenca (CaCO3) ili vapnenačkog mlijeka (Ca(OH)2) - u pravilu finim prskanjem iz mlaznica.

Kao posljedica kemijske reakcije kalcijev karbonat na sebe veže sumporni dioksid koji je u sastavu oslobođenog plina koji onda ponovno oksidira u kontaktu s kisikom iz zraka u dihidrat kalcijum-sulfata. Tijekom ovog postupka formiraju se gipsani kristali veličine od oko 0,03 - 0,07 mm. Naknadnim pranjem i filtriranjem dobijemo finalni proizvod - gips visoke vinoće.

Proizvodi od gipsa

Tekući estrih na bazi kalcij-sulfata

Kalcij-sulfat (CaSO4) predstavlja ekološki vrlo prihvatljiv građevni materijal koji je se već stoljećima skrivao ispod imena gips. Kalcij-sulfat posjeduje sposobnost vezanja pa se stoga i koristi kao vezivo u proizvodnji tekućih estriha. U kontaktu s vodom kalcij-sulfat formira stabilne kristale koji gotovo zatvaraju pridodane mineralne sastojke u smjesi estriha. Kalcij-sulfat dobro se ponaša kao vezivo i postiže visoku tlačnu čvrstoću i čvrstoću na savijanje. Tekući estrih na bazi kalcij-sulfata postojan je s obzirom na volumen, na rubovima se ne ''osipa'' i može se postavljati bez korištenja fuga.

Tekući estrih predstavlja sustav gradnje koji nedvojbeno ima puno toga za ponuditi:

1.Kratko vrijeme gradnje

2.Zdrav načain gradnje.

3.Mogućnost brzog korištenja nakon postavljanja.

4.Mogućnost postavljanja na velike površine bez fugiranja.

5.Odlikuje ga ravnoća preko cijele površine.

6.Odlikuje ga visoka čvrstoća i dobra toplinska provodljivost i

7.Predstavlja idealnu podlogu za sve vrste podnih obloga.

Gipsane ploče - maštovito oblikovanje prostora

Razvoj gradnje kreće se u pravcu suhe gradnje pomoću gipsanih ploča.

Pogledamo na upravo rečeno li iz prespektive arhitekta jasno je i zašto je to tako:

Prva stavka: kratko vrijeme gradnje - imamo li potrebno odobrenje ne postoji razlog za oklijevanje.

Druga stavka: smanjenje financijskih troškova - s obzirom na industrijalizaciju u području gradnje ova činjenica snažno je doprla do svijesti mnogih. Ono što vrijedi u automobilskoj industriji vrijedi i u gradnji - gotovi ugradbeni dijelovi znače niže financijske troškove.

Treća stavka: Fleksibilnost oblokovanja ukupnog prostora - koliko god je ova činjenica važna za planiranje toliko je važna i za kasnije korištenje.

Arhitekt treba slobodne prostore kako bi planiranje bilo uspješno. U planiranju veliku olakšicu omogućava mu upravo gradnja konstrukcijskim rješenjima od gipsanih ploča. I iz statičkih razloga: na ovaj način moguće je preko otvorenih prostora postići velike distance a u visokim zgradama unutarnje je prostore moguće oblikovati laganim i vrlo fleksibilnim zidnim rješenjima.

Nakon završetka grubih radova ukupne površine objekta još su uvijek gotovo otvorene. I izvođač radova i arhitekt u tom trenutku još uvijek su u stanju kontrolirati i predlagati korekcije u unutarnjem prostoru - kod tradicionalnog načina gradnje ovakvo nešto bilo bi nemoguće. Ova činjenica ide u prilog i vlasniku stana ili podstanaru jer on na taj način može sudjelovati u kreiranju pojedinih soba i tijekom završnog dijela gradnje.

Odlučili se vlasnik po završetku svih radova za neka druga rješenja ili neki drugi raspored soba, ništa mu ne stoji na putu: lagane i gotove zidne konstrukcije kako god da se jednostavno ugrađuju tako se jednako i mijenjaju.

Zahvaljujući gipsanim pločama arhitekti svoje ideje i kreativnost mogu na najrazličitije načine realizirati kad je riječ o oblikovanju prostora: plastično oblikovani stropovi sa različitim funkcionalnim zahtjevima - kosi zidovi ili izbočeni dijelovi zida - zahvaljujući inteligentnim sustavima gradnje pomoću gipsanih ploča pred nama se širom otvaraju vrata uređivanja i planiranja prostora.

Materijali