Ulaz za korisnike

Gipsane ploče za oblaganje zidova i što se sve njima može napraviti

|
Gipsane ploče za oblaganje zidova i što se sve njima može napraviti
 
Gipsane ploče za oblaganje zidova i što se sve njima može napraviti
Masivne gipsane zidne ploče „konstruirane“ su specijalno i isključivo za suhu unutarnju gradu. Specijalizirane su za ispunjenje svih zahtjeva postavljenih pred unutarnje zidove Drugim riječima: najjednostavnija građevinska tehnika, stabilnost, visoka svojstva difuzije vodene pare te zvučna odnosno protupožarna zaštita.

Gipsane zidne ploče kućni majstori lako zamjenjuju s gipsanom kartonskom pločom. Gipsane zidne ploče mogli bi se možda bolje usporediti, već prema promjeru, s velikim blokovima zidne opeke. Spajaju se sistemom pera i utora te nezahtjevaju- za razliku od gipsanih kartonskih ploča nosivu konstrukciju.

Ploče debljine 60, 80 i 100 mm sastoje se od masivnog štuk-gipsa. Formiraju izuzetno stabilne, ali istovremeno i izvanredno lagane pregradne zidove. Gipsane zidne ploče kombiniraju u jednom sistemu prednosti zidova i montažnih zidova suhe gradnje . Kao u masivnoj gradnji slažu se bez donje konstrukcije u homogene zidove. Veliki format elemenata omogućuje brzi napredak gradnje kako je to uobičajeno već u suhoj gradnji; već tri ploče standardnog formata 666 x 500 mm daju jedan metar kvadratni pregradnog zida.

Na suhu gradnju oslanja se i tehnika montaže bez vode, pri čemu se ne radi žbukom već gipsanim ljepilom. Profili elemenata s perom i utorom osiguravaju milimetarski točnu montažu. Nastaju apsolutno ravne i glatke zidne površine koje se ne žbukaju, već se samo izglađuju žlicom za izglađivanje u području fuga ili velikoplošno.

Pregradni zidovi od gipsanih zidnih ploča ne zahtijevaju donju konstrukciju niti podupirače za vrata, priključne kutove ili profile za iznošenje opterećenja. Sastoje se homogeno od kvalitetnog štuk gipsa te cijelom površinom odnosno kompletnim presjekom indiciraju istovjetna svojstva. Otvori ili opterećenja koja treba fiksirati mogu se rasporediti po želji bez obzira na mjere pomaka ili raspone potpornja. Čak i teški kuhinjski elementi ili umivaonici učvršćuju se lako i jednostavno pomoću uobičajenih tipli.

Gipsane zidne ploče i građevinska tehnika

  • Zvučna zaštita s gipsanim zidnim pločama
  • Protupožarna zaštita s gipsanim zidnim pločama
  • Gipsane zidne ploče u vlažnim prostorijama
  • Obrada gipsanih zidnih ploča
  • Konstrukcija jednokrilnog zida
  • Upute za konstrukciju dvokrilnog zida

Materijali