Ulaz za korisnike

Gotovoj zgradi poništena lokacijska i građevinska dozvola

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

PULA - U samom središtu Pule, preko puta zgrade MUP-a, u Mutilskoj ulici, građevinska je inspekcija utvrdila da je stambeno-poslovna zgrada, čiji je investitor pulska tvrtka Trp, u vlasništvu Josipa Grpca, bespravno izgrađena te će morati biti uklonjena.

Naime, u dopisu Ministarstva graditeljstva piše da je »po utvrđenom činjeničnom stanju građevinska inspekcija donijela rješenje o uklanjanju, a budući da investitor nije u zadanom roku sam uklonio bespravnu gradnju, izdan je i zaključak o dozvoli izvršenja«. Kad će i hoće li zgrada doista biti uklonjena, iz Ministarstva nismo dobili odgovor jer takve informacije, piše u dopisu, daju na dan početka uklanjanja objekata. Osim što bi mu objekt trebao biti uklonjen, investitor bi mogao i kazneno odgovarati. Naime, građevinska inspekcija je Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, prema tvrdnjama glasnogovornice Ministarstva Kate Gojević, podnijela zahtjev za pokretanje kaznenog postupka protiv firme Trp, a zbog nepoštivanja zabrane nastavka gradnje. Građevinska inspekcija je investitoru zatvorila gradilište kada na zgradi još nije bilo ni fasade. U međuvremenu je investitor nastavio gradnju bez valjane dozvole. Odluci o uklanjanju zgrade, čiju su ljubičastu fasadu negativno komentirali mnogi Puljani, prethodilo je i rješenje resornog ministarstva o ukidanju građevinske, a potom i poništenje lokacijske dozvole. Tako je 21. kolovoza 2006. Ministarstvo ukinulo izmjenu građevinske dozvole zbog njene neusklađenosti s lokacijskim uvjetima. Naime, investitor je 16. srpnja 2004. dobio građevinsku dozvolu za rekonstrukciju poslovnog objekta i prenamjenu u višestambenu zgradu s poslovnim prostorom, da bi mu u prosincu 2005., nakon što je uklonio objekt koji je trebao obnoviti, županijski Ured državne uprave odobrio izmjenu te dozvole. Nadležno ministarstvo, pak, u rješenju o ukidanju građevinske dozvole navodi da je lokacijskom dozvolom, izdanom 31. svibnja 2005., predviđeno građenje nove zgrade, ali ne i rekonstrukcija postojećeg objekta, te je izdavanjem izmjene građevinske dozvole prekršen Zakon o gradnji pa je stoga dozvola i poništena. U istom se rješenju navodi i činjenica da u izmjeni građevinske dozvole nisu navedene iste katastarske čestice kao u lokacijskoj, te da se njome odobrava građenje na četiri čestice, što znači da građevna čestica nije bila formirana.

Nakon poništenja građevinske, resorno ministarstvo u ožujku ove godine poništava i lokacijsku dozvolu iz 2005. Ono što nije jasno jest kako je uopće dozvola mogla biti izdana. Naime, prema onome što u rješenju piše, lokacijskom dozvolom nisu utvrđeni ni oblik ni veličina građevinske čestice, što se još jednom kosi sa Zakonom o gradnji. U rješenju o poništenju lokacijske dozvole navodi se i da je sporna građevina određena kao samostojeća, dok su se prema idejnom rješenju pozivali na odredbu iz bivšeg pulskog prostornog plana koja propisuje određivanje građevinske linije kod interpolacije objekata. Zgrada je, prema svemu sudeći, trebala biti barem jednom stranom vezana za postojeće ili planirane objekte, što očito nije poštivano. Investitor nije osigurao ni dovoljno parkirnih mjesta, što je bio dužan učiniti jer se, piše u rješenju, u zaštićenom obalnom području (zgrada je udaljena oko 900 metara od mora) može graditi samo na uređenoj građevinskoj parceli s osiguranim propisanim brojem parkirnih mjesta. Za tu ih je zgradu trebalo osigurati 29, dok je u idejnom rješenju određeno tek 18. Valja spomenuti i da objekt, prema navodima iz rješenja, nije imao ni uređen priključak na javnu prometnu površinu, što je još jedan u nizu razloga za poništenje lokacijske dozvole. Komentar ovih poništavajućih rješenja jučer nismo uspjeli dobiti od Grpca, vlasnika tvrtke Trp. Telefonski smo u njenom središtu prvo doznali da Grbac zbog bolesti leži kod kuće, a nešto kasnije da je direktor već sedam dana na službenom putu. Na njegovoj kućnoj adresi nitko nije odgovarao na telefon. Grpca smo namjeravali upitati i je li već netko kupio skoro gotove stanove, što uopće ne bi bilo čudno s obzirom na to da je zgrada donedavno imala i građevinsku i lokacijsku dozvolu. Bojan ŽIŽOVIĆ Izvor: www.GlasIstre.hr

Materijali