Ulaz za korisnike

Grad kupuje Paromlin za 75 milijuna kuna

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB – Grad Zagreb prihvatit će ponudu stečajnog upravitelja Klare Zagreb d.d. u stečaju za kupnju Paromlina po cijeni od 75 milijuna kuna, koristeći pravo prvokupa, odlučilo je jučer Poglavarstvo. Riječ je o ukupno 30.155 kvadratnih metara površine.

Inače, Grad je do sada dva puta odbijao ponudu jer mu je cijena od 109 milijuna odnosno 93 milijuna kuna bila previsoka. Kako je na sjednici Poglavarstva pojasnio punomoćnik Grada, odvjetnik Boris Keleman, prema nagodbi Gradu će se priznati razlučno pravo, kao dio kupovne cijene, u iznosu od 64,3 milijuna kuna tako da bi mu još za platiti ostalo oko 10,6 milijuna kuna. Istovremeno, Grad će se odreći novčanog, razlučnog, potraživanja od 1,3 milijuna kuna sa zateznim kamatama te priznati Klari u stečaju vlasništvo nad nekretninama koje su nesporno njene. – Ovom nagodbom odblokirat će se i stečaj Klare, umjesto da se vodi sudski postupak još tri do pet godina, i to s neizvjesnim ishodom, istaknuo je Keleman dodavši da je ovakav način rješavanja problema odobren na Izvanrednoj skupštini vjerovnika Klare 10. ožujka.

Grad Zagreb najveći je vjerovnik ove tvrtke u stečaju sa 85 posto potraživanja nakon što je otkupio i potraživanja Zagrebačke i Samoborske banke plativši 12,8 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Međutim, nije se mogao upisati u zemljišne knjige zbog sudskog spora na Trgovačkom sudu i osporavanja njegovih razlučnih potraživanja od strane stečajnog upravitelja. Četiri HNS-ova člana Poglavarstva ipak su ostala suzdržana oko nagodbe uz obrazloženje dogradonačelnika Stipe Tojčića »kako nije siguran da će Grad platiti samo toliko« te »da se pokušava spasiti što se spasiti dade«. – Jako mi je žao što ste suzdržani jer radi se o velikom poslu i velikom projektu, ocijenila je gradonačelnica Vlasta Pavić. Međutim, koji će se to projekt realizirati na atraktivnom prostoru Paromlina niti gradonačelnica niti njen zamjenik Milan Bandić nisu željeli otkriti. Naime, svi koji su se svojedobno spominjali – Muzička akademija, Kongresni centar, Muzej suvremene umjetnosti otišli su na neke druge lokacije. No, ne treba sumnjati da je nešto novo već »u zraku«, a šuška se o poslovno-trgovačkom kompleksu. Poglavarstvo je jučer donijelo zaključak o raspisivanju izbora za članove vijeća gradskih četvrti koji će se održati istodobno s onima za Gradsku skupštinu, 15. svibnja ove godine.

Nije prihvaćen Prijedlog izmjena i dopuna odluke o mjestima za trgovinu na malo izvan trgovina i tržnica predlagatelja Kluba HDZ-ovih zastupnika, kojim se traži da se omogući daljnji rad korisnicima zakupa-braniteljima, invalidima Domovinskog rata, udovicama branitelja, nezaposlenima i drugima na prostoru bivše črnomeračke ciglane, a koji na toj lokaciji trebaju prestati s radom do 30. svibnja. Gradonačelnica je istaknula kako je Poglavarstvo svjesno problema, ali je za tu namjenu predvidjelo druge lokacije na kojima je osiguralo malim trgovcima prodajna mjesta. Nevenka CUGLIN Izvor: Novi list www.novilist.hr

Materijali