Ulaz za korisnike

Grad osigurava 15 milijuna kuna za nastavak izgradnje dvorane

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

OSIJEK - Neovisno o raspletu tragikomičnog donošenja pa povlačenja Vladine odluke o izgradnji dvorana za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. godine, Grad Osijek završava prijedlog samostalnog financiranja druge faze izgradnje dvorane Gradski vrt.

U ladicama stola Davora Lamze, člana Poglavarstva zaduženog za financije, već postoji nacrt financijske konstrukcije druge faze izgradnje, a koju će, ako Vlada ne bude dala novac, financirati Grad Osijek. - Definitivno se kreće u izgradnju druge faze. Nama je od početka bilo jasno da će značajan dio od 180 milijuna kuna vrijednog projekta snositi grad Osijek, kaže dogradonačelnik Gordan Matković. Osječki KT privodi kraju prvu fazu, zemljane radove, vrijednu oko osam milijuna kuna. Drugu fazu čine armiračko-betonski radovi, izgradnja betonske konstrukcije dvorane s krovnom konstrukcijom te svih nosivih greda i grubi roch-bau. Prema prvim procjenama Grada, to bi se moglo napraviti za oko 15 milijuna kuna, što bi, pak, jamčilo nesmetani nastavak izgradnje do kraja ove godine. - Dakle, na neki način, Grad Osijek nema potrebu čekati državu. Međutim, osobno smatram da, gledano u svjetlu izgradnje ostalih dvorana u Hrvatskoj, nema nikakvog razloga i smisla da se dvorana ovakvog značaja radi bez potpore državnog proračuna, dodaje Matković. Isto je, podsjetimo, nedavno rekao i Stjepan Mesić, predsjednik RH. Nije slučajno spomenut proračun, a ne Vlada. U priču o odnosu s Vladom Matković nije želio ulaziti, tek je rekao kako postoji “niz loših primjera vladanja”, dok proračun “pune svi građani Hrvatske, pa tako i građani Slavonije i Baranje”.

- Dvorana Gradski vrt je regionalnog karaktera, ona ne može biti samo na teret grada Osijeka, dodao je Matković. I dok si Grad danas možda i može dopustiti luksuz ulaska u drugu fazu bez države, teško je, gotovo nemoguće očekivati da će tako biti i ubuduće. Sljedeća faza (opremanje dvorane) posebno je skupa, a Grad toliki novce u kratkom roku jednostavno ne može osigurati. U jednom trenutku činilo se kako će se Grad u cijelosti okrenuti privatnim partnerima (ušlo se u ozbiljne razgovore s investitorima iz Njemačke i Francuske), no od javno-privatnog partnerstva (za sada) neće biti ništa. - To, međutim, ne znači da je to partnerstvo potpuno otpisano - takav model financiranja može se primijeniti u jednoj od kasnijih faza, primjerice u fazi opremanja i održavanja dvorane. No, kad bi cijela investicija išla tim modelom, dugoročno bi nastao mnogo veći trošak za Grad, a, osim toga, gdje je potpora države?, dodaje Matković. Osijeku je danas najvažnije da radovi ne stanu. Na stranu sepekulacije o gubitku domaćinstva, Osijeku dvorana treba neovisno o SP-u. Već su “utučeni” milijuni, postavljeni su kvalitetni temelji, te bi najtragičniji rasplet bio da Osijek dobije svoj Maksimir, mišljenje je gradskog vodstva. Autor: M.MIHALJEVIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

Materijali