Ulaz za korisnike

Grad treba financirati kanalizacijske priključke

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

RIJEKA – Grad Rijeka je pri podizanju kredita za izgradnju kanalizacije na Kantridi trebao u cjelokupni trošak uračunati i građanske priključke, a ne da građani sami plaćaju po 10.000 ili 20.000 kuna.

Jedino tada bi more i gradske plaže na zapadnom dijelu grada bile čiste, kao što se očekivalo nakon što je nova kanalizacija izgrađena 2002. godine, jer trenutno plaža Villa Nora nema prolaznu ocjenu za sigurno kupanje, a čistoća varira iz dana u dan i na drugim kupalištima u blizni – stav je Stranke potrošača Rijeka (SPOT), čiji su članovi jučer održali konferenciju za tisak simbolično upravo iznad plaže Villa Nora. U SPOT-u naglašavaju kako su na kanalizaciju dosad priključeni tek veliki objekti poput bazena i Dječje bolnice te kako im nisu dostupni podaci o broju eventualnih novih priključaka obiteljskih kuća. U stranci ističu kako je Grad Rijeka čak izdao obvezu priključenja na novu kanalizaciju i to pod prijetnjom sankcija, a u isto vrijeme građani moraju sami financirati troškove spajanja: minimalno 10.000 kuna samo za priključak, a mnogi još i dodatnih 8.000 do 10.000 kuna koliko stoji pumpa. – Grad je za ovu investiciju digao 80 milijuna kuna kredita, a mogao je komotno dići još jedan milijun i tako pomoći građanima da se priključe na kanalizaciju.

Osim toga, stanovnici Kantride godinama plaćaju pristojbu Vodovodu i kanalizaciji i uostalom taj kredit Grada vraćaju sami građani, zbog čega mislimo da ne bi trebalo biti dvojbe oko odluke o sufinanciranju građanskih priključaka. Ipak, umjesto toga, Grad je stanovnicima ponudio tek otplatu kanalizacijskog priključka na četiri rate, no kakva je to pomoć pri plaćanju kada se cijeli iznos treba uplatiti u roku od 75 dana, pita se predsjednik SPOT-a Petar Ciganović. U kontekstu nečistog mora na plaži Villa Nora, u SPOT-u su se dotakli i problema nasipanja ove plaže koje se planira u okviru projekta gradnje novog bazena. – Nadamo se samo da to nasipanje plaže neće završiti kao ono na plaži do pomoćnog stadiona na Kantridi, gdje se za svake južine pravi blato. Najgore je to što za ovakve i slične propuste na kraju nitko ne odgovara, dodao je Ciganović. I. VLAŠIMSKY Izvor: Novi list www.novilist.hr Kupaonice

Materijali