Ulaz za korisnike

Građani bi impulse plaćali Optimi ili Portusu, a pretplatu T-Comu

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - Idući tjedan novi fiksni operater Optima Telekom (OT) počet će s priključenjem prvih velikih poslovnih korisnika na svoju mrežu, što će napokon biti opipljivi kraj monopola T-HT-a u nepokretnoj telefonskoj mreži.

Premda je za danas zakazana svečanost otvorenja OT-a, još je uvijek u tijeku tehnički pregled njihove telekomunikacijske mreže, bez čega formalno ne mogu početi rad. Da će do kraja travnja početi rad tvrde i u drugom fiksnom operateru - Portusu, ako idućeg tjedna potpišu ugovor s T-HT-om. Građani zasad neće osjetiti veće efekte liberalizacije tržišta fiksne telefonije jer novi operateri pokušavaju pridobiti velike tvrtke, a građani su u drugom planu. Ako danas građani postanu pretplatnici novih operatera, "impulse" će plaćati Optimi ili Portusu, a pretplatu u visini od 60 kuna T-Comu zbog toga što još nije raspetljana "lokalna petlja". Riječ je, naime, o krajnjem dijelu telekomunikacijske mreže, odnosno bakrenoj parici koja kućni telefon pretplatnika povezuje s telekomunikacijskom infrastrukturom operatera. Premda se znalo da zajamčeni monopol koji je HT imao u fiksnoj telefoniji istječe 1. siječnja ove godine, resorno Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka tek je početkom travnja donijelo Pravilnik o pristupu lokalnoj petlji, pa će morati proteći još najmanje mjesec do dva dana dok odredbe s papira zažive u praksi. Tada će novi operateri moći iznajmiti bakrenu paricu, a pretplatnici će plaćati jedan račun.

O neodrživoj dvostrukosti telefonskih računa, na način da korisnik usluga Optima Telekoma ili H1 mreže mora i dalje plaćati pretplatu T-Comu, predsjednik Vijeća Agencije za telekomunikacije Gašper Gaćina kaže da će biti riješena vrlo brzo - do ljeta ove godine.ž Nakon što su novi operateri najavili niže cijene telefoniranja u prosjeku 15 posto (Optima Telekom), odnosno 10 do 20 posto (H1), mnogi su očekivali da će iz T-HT-a reagirati snižavanjem cijene minute razgovora. Premda imaju prostora da nominalnu cijenu od 23 lipe za minutu razgovora snize za nekoliko lipa, a da to u Agenciji za telekomunikacije ne ocijene kao "dumping", doznajemo iz dobro upućenih izvora, iz T-HT-a to nisu napravili. Čini se da je priča o oko 250 tisuća poslovnih korisnika posve drukčija. Predsjednik Uprave OT-a Roland Žuvanić izjavio je ovih dana da su ugovori koje T-HT posljednjih šest mjeseci nudi poslovnim korisnicima ispod donje granice svake opravdane poslovne ponude te da bi zbog toga trebala reagirati i Agencija za telekomunikacije. (Autor: O.ANTEŠIĆ) Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Materijali