Ulaz za korisnike

Građani Njemačke žele solarnu energiju

|
Građani Njemačke žele solarnu energiju
 
Građani Njemačke žele solarnu energiju
Građani Njemačke žele solarnu energiju

Iako se u javnosti ponavljaju tvrdnje kako solarna energija iziskuje previše novca i truda, nijedna druga industrijska grana u Njemačkoj ne može predočiti toliko smanjenje troškova i nijedna druga tehnologija ne nalazi toliko zagovornika među stanovništvom.

Prema anketi Organizacije za istraživanje društva i statističke analize, preko 70 posto građana Njemačke bilo bi spremno platiti pet posto više od uobičajenih troškova električne energije za uvođenje solarne energije na tržište. Riječ je o kratkotrajnom ulaganju, a ono će se isplatiti. Pojačana tržišna konkurencija dovela je unutar godine dana do smanjenja cijena solarnih postrojenja po principu “ključ u ruke“ za više od 25 posto. Visokokvalitetna solarna tehnologija (preko 200 proizvodnih poduzeća u Njemačkoj) sve se više traži, pa su novoinstalirani kapaciteti fotonaponskih sustava u protekle dvije godine u Njemačkoj porasli za više od 30 posto.

Uz pouzdane okvirne političke uvjete, Zakon o obnovljivim energijama te program za poticaj razvoja tržišta, Njemačka će biti u stanju i održati i jačati svoju vodeću poziciju. Proizvedena solarna tehnologija Njemačke opstat će u snažnoj međunarodnoj konkurenciji i izboriti mjesto jedne od najvažnijih, ključnih tehnologija solarnog gospodarstva. Tome doprinosi posebice snaga Njemačke na polju strojarstva i izgradnje postrojenja.

Carsten Körnig www.kigen.hr

Materijali