Ulaz za korisnike

Građenje, stanovanje, razmišljanje - sajam Cersaie

|
Građenje, stanovanje, razmišljanje - sajam Cersaie
 
Građenje, stanovanje, razmišljanje - sajam Cersaie
Svjetski vodeću ulogu izložbe Cersaie potvrđuju sljedeće vrijednosti: 113,165 ukupnih ulazaka u pet dana i 81,552 individualnih posjetitelja. Porast broja međunarodnih posjetitelja i onih koji su ulaz platili, manje talijanskih posjetitelja. Više od 700 akreditiranih novinara. Uspjeh programa ‘Građenje, stanovanje, razmišljanje’ dokazala je dupkom puna galerija za arhitekturu.

Cersaie je još jednom potvrdila svoju svjetski vodeću poziciju u svijetu sajmova keramičkih pločica i kupaonskog namještaja. Nakon što je sav izložbeni prostor u bolonjskom izložbenom centru rasprodan pet mjeseci prije samog događaja (965 izlagača iz 31 zemlje, uključujući 265 tvrtki koje nisu talijanske), važnost ove izložbe dodatno je naglašena brojem posjetitelja.

Broj “stvarnih ulazaka” na izložbu 2011. bio je 113,165, 0.8% više od prošlogodišnjih 112,292. Ova vrijednost, koja se najviše koristi kao pokazatelj na vodećim sajmovima, odnosi se na broj posjetitelja, stvarno prisutnih unutar izložbenog centra, a uključuje i ponovne ulaske u nadolazećim danima. Detaljno prikazano, broj međunarodnih posjetitelja narastao je s 43,939 na 45,616 (+3.8%) dok se broj posjetitelja koji plaćaju kartu povećao za 5% na 2,714. Broj talijanskih posjetitelja pao je za gotovo 900 (-1.4%) na 64,132. Cersaie je dakle potvrdila svoj međunarodni utjecaj, s posjetiteljima koji nisu Talijani sada broji 40% ukupne posjećenosti.

Druga važna vrijednost tiče se posjećenosti koja obuhvaća samo prve ulaske, a Cersaie 2011. broji njih 81,552. Brojka pokazuje neznatno smanjenje od 2% u usporedbi s prošlogodišnjih 83,286 posjetitelja, ali potvrđuje porast broja međunarodnih posjetitelja (s 24,960 na 25,155; +0.8%) i pad u broju Talijana (s 58,326 na 56,397; -3.3%) zbog poznatih poteškoća u domaćem građevinskom sektoru. U ovom 29. izdanju izložbe sudjelovala su ukupno 703 novinara, uključujući njih 248 iz inozemstva (35.3% od ukupnog broja).

Posjećenost je bila velika na događanjima prvoga dana koja obuhvaćaju uvodnu konferenciju “Život s tržištem u razvoju” na kojoj je bilo više od 700 prisutnih te Međunarodnu konferenciju za tisak koja je privukla 180 novinara iz cijeloga svijeta.

Brojne konferencije i simpoziji u trećem izdanju kulturnog programa Cersaiee “Građenje, stanovanje, razmišljanje” posebice su bili zanimljivi arhitektima, dizajnerima i studentima. Gotovo tisuću ljudi nazočilo je glavnom predavanju Kazuyje Sejima i “predavanju u inverziji” koje je održao Alessandro Mendini, a slušatelji su pretežno bili studenti. Galerija za arhitekturu dupke je bila puna za vrijeme predavanja Giorgija Bianchija s radionicom Renza Piana (Renzo Piano Building Workshop) na temu njujorške arhitekture, Camerona Sinclaira na temu poticaja arhitekture čovječnosti, Kenga Kume s projektima u Japanu i diljem svijeta te Patricije Urquiole s njezinom vizijom dizajna.

Izložbe “Keramika u Italiji. Le Metamorfosi” u vanjskom prostoru 48 te “Središte Cersaie” smještene na tri trga u jezgri Bologne također su privukle velik broj sudionika.

30. Cersaie održat će se u Bologni od 25. do 29. rujna 2012. godine.

http://www.cersaie.it

Materijali

 • Patricia Urquiola

  Patricia Urquiola

 • Kengo Kuma

  Kengo Kuma

 • Alessandro Mendini

  Alessandro Mendini

 • Kazuyo Sejima

  Kazuyo Sejima

 • Cameron Sinclair

  Cameron Sinclair