Ulaz za korisnike

Građevina u 2009

|
Građevina u 2009
 
Građevina u 2009
Građevina u 2009.: Radovi pali 12 posto, izgubljeno 15.000 radnih mjesta

Očekujemo pomoć države, državnih tvrtki i lokalne samouprave te smanjenje cijena stanova, a od banaka tražimo da spuste kamate sa sadašnjih 6 na pet posto, što bi pokrenulo prodaju, kazao je Rudolf Rom iz HGK

Vrijednost radova u građevini lani je pala 12 posto, odnosno 4,2 milijarde kuna, u odnosu na 2008., a izgubljeno je čak 15.000 radnih mjesta, upozoreno je danas na Danu graditelja u Zagrebu. Lani je vrijednost građevinskih radova iznosila 30,7 milijardi kuna, u odnosu na 34,9 milijardi u 2008. godini, piše u petak Večernji list.

\"Nakon osam sjajnih godina kontinuiranog rasta, prošle je godine graditeljstvo palo 12 posto. Izgubili smo 10.000 radnih mjesta, a ako tome pridodamo i prvo tromjesečje ove godine, procjenjujemo da je 15.000 ljudi izgubilo posao u graditeljstvu. Ne smijemo zaustaviti graditeljstvo, lokomotivu koja vuče cijelo naše gospodarstvo\" kazao je Rudolf Rom iz sektora graditeljstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Rom je istakao kako su još prije dvije godine naši graditelji tražili dozvolu od Vlade za uvoz 7500 radnika iz inozemstva, a sada svakodnevno moraju dijeliti otkaze.

\"Čak 15.000 izgubljenih radnih mjesta je 60-ak tisuća uništenih egzistencija\" upozorio je Mirko Štorga, predsjednik sindikata graditelja. Građevinari traže od Vlade konkretne mjere ulaganja u infrastrukturne projekte čime bi se potakao graditeljski sektor.

\"Očekujemo pomoć države, državnih tvrtki i lokalne samouprave. Također, očekujemo smanjenje cijena stanova, a od banaka da se odreknu visokih profita. Trebamo inzistirati na nižim kamatama za stanove, sa sadašnjih 6 na pet posto, što bi pokrenulo prodaju\" kazao je Rom.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Davor Mrduljaš kazao je kako Vlada očekuje da će poticaji za kupnju novih stanova pokrenuti zamrlo tržište.

\"Pripremaju se projekti na Kosovu i to bi trebale iskoristiti naše tvrtke \"kazao je Mrduljaš. Čini se da je jedina doista prilika u uvjetima domaće krize za domaće građevinare, kojih je na kraju 2009. ukupno bilo 97.503, a to je manje od jedne građevinske tvrtke u Francuskoj, kazao je Rom, proboj na vanjska tržišta. Premale tvrtke i usitnjeni sektor razlog su i gubitka posla stoljeća na gradnji autoceste u Crnoj Gori jer, kako kaže Rom, taj je primjer pokazao da \"smo mali, usitnjeni i financijski slabi\".

2Cilj za izvoz su nam zemlje bivše Jugoslavije, SSSR-a, arapski poluotok i sjeverna Afrika. Najbitnije je prodati znanje vani, a mi to možemo. Ako nađemo poslove u dvije-tri velike zemlje bogate plinom i naftom, a njih nije previše pogodila kriza, bit će spašeno naše graditeljstvo\" zaključio je Rom.

www.bankamagazine.hr

Materijali