Ulaz za korisnike

Građevinari Vladi postavljaju 18 uvjeta

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - Udruga poslodavaca graditeljstva Hrvatske napravila je listu od 18 zahtjeva za novu Vladu kojom predlažu čitav niz zakonskih izmjena i odluka koje bi trebalo donijeti kao bi se potaknuo sektor građevine i poboljšala njegova kvaliteta.

Izmjene i intervencije se zahtijevaju kroz četiri ministarstva i među ostalim sadrže izmjenu pravilnika o licenciranju građevinskih tvrtki, smanjenje PDV-a za određene radove, kraći radni staž u graditeljstvu, osnivanje fonda za stipendiranje učenika i zaposlenika, veći broj dozvola za zapošljavanje stranih radnika... Zahtjevi su poslani unutar inicijative HUP-a koji je zatražio od svih svojih sektorskih udruga prijedloge za Vladu. Direktor HUP-a Đuro Popijač rekao je za Poslovni dnevnik da se prijedlozi iz svih sektora još prikupljaju i da će službeno javnosti i Vladi biti prezentirani na Dan poduzetnika za nešto više od mjesec dana. Najviše izmjena, čak osam, građevinari predlažu unutar svog resornog ministarstva, stoji u zaključcima koje je UPGH objavio na svojim internetskim stranicama nakon sastanka Vijeća udruge. Zanimljivo je da u preambuli traže veći angažman Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na području građevinarstva. Smatraju naime, da je od tri nadležnosti ministarstva, njihov sektor najviše zapostavljen, pa čak i da nema dovoljnog broja ljudi. Na prvom mjestu zahtjeva je izmjena pravilnika o licenciranju o kojem se već duže vrijeme vodi polemika i za koji UPGH smatra da je prerigorozan, pogoduje velikim tvrtkama, ne priznaje sezonski rad i niz drugih zamjerki. Sljedeći zahtjev direktno pogađa sadašnji gotovo monopolistički položaj IGH na tržištu u djelu ispitivanja materijala. UPGH traži osnivanje Državnog instituta za građevinsku tehniku koji bi umjesto privatne tvrtke, vodio nezavisna ispitivanja, pripremao norme i usklađivao ih s europskim. Traži i donošenje strategije stambene gradnje, a s tim je povezan i zahtjev Ministarstvu financija od kojih se traži smanjivanje stope PDV-a za usmjerenu stanogradnju. "Stambena izgradnja ne može se prepustiti samo tržištu. Stavovi se u uvjetima smanjivanja kupovne moći i povećanja kamatnih stopa moraju graditi i za ugroženije slojeve stanovništva. Država mora biti prisutna u tom sektoru", kaže direktor UPGH Zdenko Karakaš. VIŠE

[[u]]Zahtjevi građevinara Vladi [/u] Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva 1. Promjena pravilnika o licenciranju; 2. Osnivanje državnog instituta za građevinsku tehniku; 3. Državna strategija stambene izgradnje; 4. Statistički gospodarski pregled i izvješće o stanju u graditeljstvu; 5. Odbor za graditeljstvo; 6. Sudjelovanje u pripremi svih akata iz graditeljstva koje donosi nadležno ministarstvo; 7. Izmjene i dopune Tehničkih propisa za betonske konstrukcije; 8. Aktivno sudjelovanje u politici strukovnog obrazovanja Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva 1. Priznanje sezonskog karaktera sektoru graditeljstva; 2. Preraspodjela radnog vremena; 3. Kraći radni staž za starosnu mirovinu za pojedina zanimanja (npr. krovopokrivač); 4. Veći broj dozvola za zapošljavanje stranih radnika; 5. Zapošljavanje radnika iz BiH putem kontingenta Ministarstvu financija 1. Smanjiti PDV za usmjerenu stanogradnju; 2. Smanjiti PDV za radno intenzivne radove u graditeljstvu po uzoru na EU; 3. Zakonom urediti kašnjenje u plaćanju za radove i usluge Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa 1. Donošenje Zakona o strukovnom obrazovanju; 2. Osnivanje fonda za stipendiranje učenika i zaposlenika koji rade na poslovima osnovnih graditeljskih zanimanja.

Materijali