Ulaz za korisnike

Građevinari zajednički nastupaju na trećim tržištima

|
Građevinari zajednički nastupaju na trećim tržištima
 
Građevinari zajednički nastupaju na trećim tržištima
Građevinari zajednički nastupaju na trećim tržištima

Inicijativi je potporu dao i Željko Kuprešak, veleposlanik u Beogradu, koji u povezivanju tvrtki vidi 'novo doba suradnje

Skup predstavnika pedesetak građevinskih tvrtki iz Hrvatske i Srbije, koji su organizirale gospodarske komore dviju država, prošao je u osobnom upoznavanju i predstavljanju mogućnosti pojedinih tvrtki. Na sastanku je bilo ukupno 25 tvrtki iz Hrvatske i 30 iz Srbije, a među hrvatskim kompanijama došli su predstavnici Montmontaže, Lavčevića, Konstruktora, Hidroelektre, Tempa i Tehnike. Cilj je zajednički nastup u regiji i na trećim tržištima, prije svega u zemljama Afrike i u bivšim članicama SSSR-a. Kompanije bi željele oživjeti djelatnost koja je proteklih godina najviše pogođena globalnom ekonomskom krizom.

Iskra za građevinare

Beogradski sastanak je prvi korak u uspostavljanju međusobnoga povjerenja kojim bi se pokušale prevladati posljedice krize. U obje države posao je izgubilo više od sto tisuća zaposlenih. Predstavnici hrvatskih kompanija pokazali su spremnost pružiti potporu srpskim poduzećima s obzirom na iskustvo u gradnji i nalaženju financija. Srpska poduzeća prihvatljiva su pak za suradnju zbog bogate tradicije i jeftine radne snage. Na tržištima na kojem građevinci žele zajednički nastupiti vrijednost poslova procjenjena je na više od 200 milijardi dolara u razdoblju od 10 do 15 godina. Do sastanka koji je ocijenjen kao "iskra" koja treba rasplamsati građevinsku djelatnost dviju zemalja došlo je nakon spoznaje kako pojedinačno malo tko ima izglede dobiti značajniji posao u inozemstvu. To potvrđuje i iskustvo hrvatskih poduzeća koja su ostala bez posla u Crnoj Gori gdje su trebala graditi autocestu, s obzirom da nisu uspjeli osigurati financijska jamstva. Samo "ulaznica" na neka tržišta stoji 200.000 dolara pa je korisnije kada se na njih ide skupa nego pojedinačno. Sa skupa je upućen apel državnim institucijama dviju država da daju doprinos u spašavanju građevinske djelatnosti, jer o njoj ovisi proizvodnja u još 30-ak drugih sektora.

Presudne financije

Inicijativi građevinara potporu je dao i Željko Kuprešak, veleposlanik Hrvatske u Beogradu, koji u povezivanju građevinskih tvrtki vidi novo doba suradnje dviju zemalja.Svojedobno su građevinska poduzeća iz Hrvatske i Srbije dobivala poslove zahvaljujući politici koja im je otvarala vrata na tim tržištima, a sada presudnu ulogu imaju financije. Zbog dobrih poslova na domaćem tržištu do prije tri godine, napuštena su strana bez kojih se nemoguće vratiti na "zelenu granu".

Materijali