Ulaz za korisnike

Građevinska biologija

|
Građevinska biologija
 
Građevinska biologija
Građevinska biologija

Građevinska biologija je nauka o cjelokupnim odnosima čovjeka i izgrađenog okoliša. Građevinski biolozi pomažu kod prepoznavanja, ali i izbjegavanja štetnih utjecaja u zgradama, koji opterećuju ljudsko zdravlje.

Pod pojmom građevinska biologija označavamo sažetak pojma, koji opisuje sve mjere, kako bi se izgradila zgrada što  više ekološki prijateljski i sa što manje zagađenja. Kod građevinske biologije se radi o tome, da se promatra interakcija zgrade, korisnika zgrade (stanovnika) i okolinu, kako bi se spriječili i isključili mogući rizici za ljude, životinje i okoliš. Osim toga, radi se o razmatranju fizioloških, psiholoških i fizičko-tehničkih odnosa u odnosu na zgradu. 

Građevinska biologija nije važna samo za vlasnike privatnih kuća, već prvenstveno za školske zgrade, bolnice, domove za starije i nemoćne osobe i vrtiće. Zgrade se moraju istražiti i izgraditi u skladu sa pravilima građevinske biologije , kako bi se osigurali, da ne nastanu opasnosti za ljudsko zdravlje zbog onečišćujućih tvari ili plijesni ili da zgrada ne gubi puno topline, zbog čega bi dolazilo do veće potrošnje energije i time se stvara više zagađenja, što ugrožava okoliš. Mjerni tehničari građevinske biologije provjeravaju štetne čimbenike, kao što su plijesan i štetne tvari, ali i udio elektrosmoga u zgradama.

 

Materijali