Ulaz za korisnike

Graditelji traže smanjenje PDV-a na građevinske radove kod obnove zgrada i obiteljskih kuća

|
Foto: Ivan Kostelac
 
Foto: Ivan Kostelac
Nedostatak radne snage u građevinskim zanimanjima moguće je smanjiti ako potaknemo prekvalifikaciju nezaposlenih osoba, prijavljenih na HZZ-u, istaknuo je resorni ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, otvarajući 2. Susret graditelja Hrvatske obrtničke komore i 3. Konferenciju o energetskoj učinkovitosti Hrvatske udruge krovopokrivača, koja se danas i sutra održava u Varaždinskim Toplicama.

Kuščević je također naglasio kako je potrebno i dalje poticati rad na obnovi, na podizanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu, gdje ima posla za obrtnike. Ujedno, Kuščević je kazao kako slijede izmjene Zakona o javnoj nabavi, prema kojima bi se ubuduće birala ekonomski najpovoljnija ponuda, a ne ponuda s najnižom cijenom.

Ovaj stručni skup organiziraju Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska udruga krovopokrivača, pod sloganom „Suradnjom do rješenja“. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec naveo je kako je, uz kontinuirano smanjenje ekonomske moći velikog broja građana, što je dovelo i do naglog smanjenja potražnje za uslugama u graditeljstvu, niz drugih razloga zbog kojih je graditeljstvo u obrtu te malim i srednjim poduzećima u nepovoljnoj situaciji.

„Politika štednje, problemi nelojalne konkurencije i rada na crno, nelikvidnosti, pravne nesigurnosti i nesigurnosti naplate te damping cijene u javnoj nabavi elementi su trenutnog okvira u kojemu je doista teško obavljati ovu djelatnost.“, rekao je  Ranogajec.

Predsjednik Ceha graditelja HOK-a Ivan Kostelac naglasio je kako su obrtnici svjesni mogućnosti koje donosi podizanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu:   višestambenim zgradama, kao i obiteljskim kućama.

„Svjesni smo da subvencije države neće trajati vječno, stoga se zalažemo za porezne poticaje, tj. za smanjenje PDV-a na građevinske radove kod obnove zgrada i obiteljskih kuća. Na razini EU, mogućnost za smanjenje PDV-a u radno intenzivnim djelatnostima postoji već 7 godina, a zemlje poput Francuske, Nizozemske, Engleske i Irske, uspješno su potaknule svoje graditeljstvo upravo ovim mjerama. Štoviše, smanjenje PDV-a na građevinske radove, učinilo je rad na crno manje privlačnim i zemljama koje je provode, ova se mjera višestruko isplatila.“, istaknuo je Kostelac.

Aktualna problematika, dodao je Kostelac, koja dodatno opterećuje poduzeća i obrtnike u ovoj djelatnosti svakako je nedostatak obrazovane radne snage, rad na crno i nemogućnost naplate potraživanja. Navedeni problemi slični su i u ostalim zemljama EU.

„Smatramo da je jedini izlaz iz loše situacije u kojoj se našao građevinski sektor u inicijativi javne uprave da učini sve kako bi se povećala investicijska aktivnost privatnog i javnog sektora – kroz veću uključenostu infrastrukturne projekte financirane iz strukturnih fondova, porezne olakšice koje će potaknuti privatni sektor na ulaganja u graditeljstvu te također u intenzivniju edukaciju svih aktera u podizanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu-„, zaključio je Kostelac.

Predsjednik Hrvatske udruge krovopokrivača Vladimir Makoter istaknuo je kako su vrijedni građevinari – tesari, krovopokrivači, limari, izolateri, armirači, zidari, fasaderi, izvođači suhe gradnje i svi oni koji sudjeluju u procesu građenja, vrlo bitni kao stručna zanimanja i kako se šira javnost mora osvijestiti o važnosti tih zanimanja.
 
„Pitam se – tko će graditi, tko će obnavljati i na taj način pridonijeti gospodarskom rastu naše zemlje, ako ova zanimanja i dalje budu marginalizirana i budu nestajala?“, kazao je Makoter. Pokrovitelji stručnog skupa su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a domaćin Obrtnička komora Varaždinske županije.

Glavna tema današnjeg dana bio je Zakonski okvir u kojem se  obavlja djelatnost graditeljstva, s naglaskom na mogućnosti koje predstavljaju obnove i energetska učinkovitost. Glavni tajnik Europske udruge graditelja Ricardo Viaggi, u svom izlaganju ukazao je na različite načine kako se PDV primjenjuje na građevinske radove u državama članicama Europske unije, nakon čega je održana druga panel rasprava o problematici i prijedlozima rješenja za poticanje obnove zgrada i obiteljskih kuća u Hrvatskoj. U poslijepodnevnim satima bilo je izlaganje o ključnim razlikama između otvorenih i zatvorenih difuzijskih sustava te klimatskim promjenama koje utječu na kompletan život ljudi pa i na promjene pristupu građenja.

Drugog dana skupa predstavnici Območno obrtno-podjetniške zbornice Krško prezentirali su načine registracije i rada graditeljskih obrta i trgovačkih društava u Sloveniji. Također, sutra će biti riječi i o postupcima alternativnog rješavanja sporova u graditeljstvu, o projektu Croskills, a skup završava panel raspravom o nedostatku radne snage u sektoru graditeljstva te uključivanju mladih i edukaciji.

Materijali