Ulaz za korisnike

GRADITELJSKA NAGRADA CEMEX

|
GRADITELJSKA NAGRADA CEMEX Stambena građevina Istarska u Zagrebu
 
GRADITELJSKA NAGRADA CEMEX Stambena građevina Istarska u Zagrebu
GRADITELJSKA NAGRADA CEMEX
Hrvatski projekti i ove godine nagrađeni međunarodnom Graditeljskom nagradom CEMEX

Druga mjesta prema odabiru stručne komisije u jakoj međunarodnoj konkurenciji od ukupno 634 projekta, dodijeljena Poljani Pape Ivana Pavla II. u Zadru i stambenoj građevini Istranka u Zagrebu

Nakon što je početkom lipnja na svečanosti u Splitu dodijeljena nacionalna Graditeljska nagrada CEMEX, projekti koji su zauzeli prva mjesta na hrvatskom natjecanju ostvarili su zavidan uspjeh i na svjetskoj razini, osvojivši u okviru jubilarne 20. međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX, priznanja u čak dvije kategorije.

Na svečanosti održanoj u Monterreyu, u jakoj konkurenciji drugim mjestima nagrađena su dva hrvatska projekta koja po mišljenju stručne komisije doprinose unapređenju graditeljstva u svijetu. U kategoriji Stambene građevine nagrađena je stambena građevina Istranka u Zagrebu, a u kategoriji Infrastrukturne građevine nagradu je odnijela zadarska Poljana Pape Ivana Pavla II.

Komisija sastavljena od 18 stručnjaka iz devet zemalja imala je težak zadatak ocijeniti i izabrati najbolje između ukupno 634 projekta iz 12 zemalja svijeta, što uspjeh naših predstavnika čini još većim. Kriteriji prema kojima su odabrani najbolji bili su inovativnost rješenja, koncept, korištene tehnike i estetika objekta.

"Vrlo sam zadovoljan što naši projekti nastavljaju uspješno predstavljati hrvatsku graditeljsku tradiciju širom svijeta. Međunarodne nagrade koje i ove godine donose u Hrvatsku pokazuju da budućnost arhitekture i građevinarstva u našoj zemlji nije upitna čak ni u uvjetima ekonomske krize. Čestitam nagrađenima i želim im još mnogo inovativnih projekata, a nadam se da ćemo i ubuduće moći međunarodnoj stručnoj zajednici predstavljati kvalitetne projekte kao u posljednjih pet godina", rekao je predsjednik Uprave tvrtke CEMEX Hrvatska, Trpimir Renić.

„Lijepo je danas biti u Meksiku, među arhitektonskom elitom iz cijele Južne Amerike i Europe. Posebno mi je drago da je jedna ovako mala zemlja odnijela dvije nagrade, što predstavlja veliki prestiž u svjetskoj arhitekturi. Nadam se da će odjekom koji ovaj uspjeh zaslužuje u javnosti naša struka doći do izražaja i da će biti još više uvažavana. Zahvaljujem ekipi iz CEMEX Hrvatske koja nam je osigurala da se u Meksiku osjećamo ugodno i dobrodošlo,“ rekao je ovom prigodom nagrađeni Ante Uglešić, projektant zadarske poljane.

Tomislav Ćurković, projektant Istranke, također je iznio svoje zadovoljstvo dobrim uspjehom u Meksiku: „Bila mi je izuzetna čast biti dio ove manifestacije zbog njenog internacionalnog karaktera. Doći na drugi kraj svijeta i dobiti drugu nagradu u kategoriji stambene arhitekture, koja predstavlja najveći dio produkcije mog biroa, za mene predstavlja veliku čast. CEMEX treba ustrajati na promociji ove nagrade i popularizirati je i dalje među hrvatskih arhitektima. Ono što bismo trebali zajedničkim snagama poticati i CEMEX i svi mi drugi koji možemo utjecati na arhitektonsku politiku jest činjenicu da budućnost arhitekture leži u zelenoj gradnji, niskoenergetskoj gradnji, u održivoj gradnji. Nagrade koje prepoznaju takve projekte treba u svakom smislu podupirati.“

Ovo je već peta godina kako Hrvatska svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Od 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu odnijeli su Zadarske orgulje i Skradinski most, 2008. FN kuća i splitska Riva, a prošle su godine čak tri hrvatska graditeljska projekta osvojila ovu prestižnu nagradu za koju se bore projekti iz više od 50 zemalja u kojima CEMEX posluje. To su Poslovno-stambeni sklop "P10" – Sukoišan sjever iz Splita, zadarska Višenamjenska sportska dvorana „Krešimir Ćosić“ te zgrada Sveučilišne knjižnica iz Splita.

Stambena građevina Istarska u Zagrebu, pobjednik u kategoriji Stambene građevine

Građevina objedinjuje tri velika stana podijeljena po vertikali – svaka etaža jedan stan. Svi su stanovi preko svog dnevnog dijela orijentirani na ulicu. Građevina je smještena u rezidencijalni dio grada preko puta parka Jelenovac. Osnovnu kompoziciju pročelja čine dugački stakleni potezi u cinemascope formatu putem kojih šuma postaje dio interijera. Slika se mijenja ovisno o godišnjem dobu, a zna biti vrlo romatično u božićno vrijeme. Građevina je crne boje jer predstavlja tipologiju koja je u Zagrebu stigmatizirana i prezrena. Kvalitetu stanovanja možemo opisati kao prijelazni oblik između višestambene i obiteljske kuće.

Cilj je bio izgraditi građevinu koja na strmom terenu svakoj stambenoj jedinici omogućava dobar pogled, jako osunčanje, kvaltetnu toplinsku izolaciju i zaštitu od sunca (žaluzine) te neposredno korištenje terena (kaskadna podjela terena). Glavna karakteristika, odnosno kvaliteta projeta krije se u dobroj i nesmetanoj vizuri prema zelenom pojasu. Konzolna armiranobetonska konstrukcija omogućava gotovo panoramski pogled i vizualno stapanje s prirodom.

 • Investitor: Zvonimir Jurjević
 • Projektant: Dva arhitekta d.o.o. – Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić
 • Izvođač: G2 – Dva graditelja d.o.o.

  Poljana Pape Ivana Pavla II. u Zadru, pobjednik u kategoriji Infrastrukturne građevine

  Projektom obuhvaćeno područje bogato je povijesnim slojevima: rimski forum i bazilika, gradska cisterna iz 16. stoljeća, ostaci srednjevjekovnog gradskog bedema, temelja srušenih zgrada iz 18. do početka 20 st., do suvremenijeg okruženja (zgrada "Rašica", šetnica Š.K. Benje). Različite nivelete tih slojeva bile su ograničavajući faktor prilikom projektiranja /parternog uređenja / javne površine. Cilj projekta bio je, osim formiranja funkcionalne javne površine, prezentirati (parterno) sve bitne povijesne slojeve (bazilika, cisterna, gradski bedem), te je prostor podijeljen u više različitih, a povezanih cjelina: uzdignuti trg iznad gradske cisterne, zapadni niži pješački plato, zelena površina sa lapidarijem i naznakom gradskog bedema, ploha rimske bazilike, ugostiteljske terase i prolaz uz zgradu "Rašica" koji povezuje portikat foruma sa nogostupom zapadne prometnice. Različitom obradom podne površine diferencirani su pojedini slojevi: zidovi bazilike i gradskog bedema rađeni su slaganjem priklesanog kamena u mort; pod unutar bazilike utapanjem kamenih oblutaka u betonski sloj sa bijelim cementom, a ostale površine izvedene su polaganjem štokanih kamenih ploča u suhi cement mort; sve rađeno na betonskim podlogama.

 • Investitor: Grad Zadar
 • Projektant: Forum d.o.o. – Ante Uglešić
 • Izvođač: Ploter d.o.o.

  www.cemex.hr

 • Materijali

  • Projektant:	Dva arhitekta d.o.o. – Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić

   Projektant: Dva arhitekta d.o.o. – Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić

  • Projektant:	Forum d.o.o. – Ante Uglešić

   Projektant: Forum d.o.o. – Ante Uglešić

  • GRADITELJSKA NAGRADA CEMEX

   GRADITELJSKA NAGRADA CEMEX

  • Stambena građevina Istarska u Zagrebu, pobjednik u kategoriji Stambene građevine

   Stambena građevina Istarska u Zagrebu, pobjednik u kategoriji Stambene građevine

  • Poljana Pape Ivana Pavla II. u Zadru, pobjednik u kategoriji Infrastrukturne građevine

   Poljana Pape Ivana Pavla II. u Zadru, pobjednik u kategoriji Infrastrukturne građevine