Ulaz za korisnike

Graditeljstvo – poluga razvoja

|
Graditeljstvo – poluga razvoja
 
Graditeljstvo – poluga razvoja
Zagreb, 23. listopada – danas se u prostorijama Hrvatskog saveza građevinskih inženjera održala konferencija za predstavnike medija povodom najave Sabora hrvatskih graditelja 2012. naziva „Graditeljstvo – poluga razvoja“. Riječ je o najvećem edukacijskom susretu koji je namijenjen građevinskim i srodnim strukama te se održava svake četiri godine.

Jedan od ciljeva ovogodišnjeg Sabora jest ocjenjivanje stanja u graditeljstvu i njegova ulogu u razvoju hrvatskog gospodarstva, rasprava o graditeljstvu kao poticatelju razvoja i načinu na koji je ono dosad konkuriralo na domaćem i stranim tržištima te kritički razmotriti ostvarivanja dosadašnjih i budućih zadaća.

Na skupovima HSGI-a sudjeluje između 500 i 700 hrvatskih graditelja. Uglavnom su zastupljeni građevinari, ali i arhitekti, geodeti, strojarski inženjeri, elektrotehnički inženjeri, ekonomisti, pravnici, povjesničari umjetnosti, restauratori itd. Sudjeluju i znanstvenici i stručnjaci iz inozemstva, a organiziraju se i prigodne izložbe proizvođača građevinskih materijala, opreme i softvera.

Prof.dr.sc. Stjepan Lakušić, predsjednik znanstvenog odobora Sabora i g. Rade Pilipović predsjednik Izvršnog organizacijskog odbora Sabora (IOOS) predstavili su službeni program Sabora 2012. te odgovorili na pitanja prisutnih novinara.

„I ove godine očekujemo veliki broj sudionika, a sam događaj će uveličati i dolazak g. Radimira Čačića, prvog potpredsjednika Vlade RH te dolazak g. Ivana Vrdoljaka ministra graditeljstva i prostornoga uređenja.“ izjavio je profesor Lakušić.

Hrvatsko graditeljstvo je danas u krizi te o tome treba otvoreno govoriti i pokazati projekte te građevine koje su hrvatski graditelji izgradili, grade ili koji bi se trebali graditi te na taj način ukazati da je graditeljstvo jedna od najvažnijih grana gospodarstva. Shodno tome g. Pilipović je izjavio: „Nama je sada potreban optimizam jer vjerujem da hrvatsko građevinarstvo može vratiti svoj sjaj te samim time može biti važna poluga u pokretanju gospodarstva. Nismo izdvojeni specifikum gospodarstva i nije samo nama teško, ali našim kapacitetima i znanjem sigurno možemo biti predvodnici u izlasku iz krize.“

Osim predstavljanja zanimljivih radova (prihvaćeno je 102 rada), bit će organizirani i okrugli stolovi iz temeljnih zajedničkih cjelina koje su odabrane za Sabor 2012., a to su: želježnička infrastruktura, energetika, infrastrukturna problematika grada Dubrovnika i novi zakoni iz područja prostornog uređenja, graditeljstva i javne nabave.
Sabor hrvatskih graditelja 2012., šesti po redu, održat će se od 15. do 17. studenoga 2012. u hotelu „Croatia u Cavtatu“.

Dodatne informacije:

Prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, predsjednik znanstvenog odobora Sabora
laki@grad.hr

g. Rade Pilipović, predsjednik Izvršnog organizacijskog odbora Sabora (IOOS)
hidroelektra-niskogradnja@zg.t-com.hr
6199-551 – gđa Dubravka, tajnica g. Pilipovića

gđa Tanja Vrančić, tajnica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera
tanja.vrancic@hsgi.org
4572-502

Materijali

  • 
g. Rade Pilipović, predsjednik Izvršnog organizacijskog odbora Sabora (IOOS)

    g. Rade Pilipović, predsjednik Izvršnog organizacijskog odbora Sabora (IOOS)

  • Prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, predsjednik znanstvenog odobora Sabora

    Prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, predsjednik znanstvenog odobora Sabora

  • Graditeljstvo – poluga razvoja

    Graditeljstvo – poluga razvoja