Ulaz za korisnike

Graditeljstvo – poluga razvoja

|
Graditeljstvo – poluga razvoja
 
Graditeljstvo – poluga razvoja
Cavtat, 15. studenog - danas je u hotelu Croatia u Cavtatu održana konferencija za predstavnike medija kojom je otvoren Sabor hrvatskih graditelja 2012., već šesti po redu, koji će se održati kroz naredna tri dana.

Osnovni tematski naziv ovogodišnjeg Sabora je „Graditeljstvo – poluga razvoja“. Tim se nazivom želi istaknuti da je graditeljstvo jedna od najvažnijih grana gospodarstva i da je od temeljne važnosti za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Na ovom se već tradicionalnom skupu, koji se održava svake četiri godine, okupilo više od 550 sudionika iz zemlje i inozemstva, uglavnom građevinari i inženjeri ostalih struka. Jedan je od glavnih ciljeva ovogodišnjeg Sabora, najvažnijeg i najvećeg događaja za graditeljstvo, taj da sudionicima i organizatorima ponudi mogućnost sagledavanja aktualnog stanja struke i prakse te da predstave značajnije projekte i zanimljiva inženjerska dostignuća iz svih područja građevinarstva.

Predstavnicima medija se najprije obratio predsjednik Hrvatskog saveza građevinskih inženjera Josip Švenda koji je istaknuo važnost održavanja Sabora unatoč teškim uvjetima u kojima građevinska struka djeluje.

Ovim je povodom predsjednik Znanstvenog odbora Sabora 2012., prof.dr.sc. Stjepan Lakušić, Izjavio: „Zanimanje sudionika i broj prijavljenih izlaganja najbolji su pokazatelji da je Sabor 2012. i dalje vodeća manifestacija graditeljstva Republike Hrvatske, ali i cijele regije. Na nama je da daljnjim radom i zalaganjem zadržimo taj položaj te da se, s obzirom na ogromni potencijal, nametnemo kao vodeća snaga u rješavanju krize u kojoj se hrvatsko gospodarstvo zateklo posljednjih godina“.

Predsjednik Izvršnog organizacijskog odbora Sabora 2012., Rade Pilipović, dipl. Ing. građ. također se, s vjerom u bolju budućnost, osvrnuo na buduću ulogu hrvatskog graditeljstva: „Postojeće znanje, resursi i potencijal garantiraju da trebamo optimizam za graditeljstvo i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Znanstvena zajednica i praksa obiluju sposobnim ljudima koji su spremni ostvariti i najstručnije moguće projekte“.

Neke od tema o kojima će se raspravljati u tri dana Sabora 2012. su željeznička infrastruktura, energetika, infrastrukturna problematika grada Dubrovnika te novi zakoni iz područja prostornog uređenja i graditeljstva.
Osim zajedničkih tematskih cjelina, posebno će se obraditi i zajedničke teme: konkurentnost građevinskih tvrtki na inozemnim tržištima, razvoj i financiranje projekata, cjeloživotno obrazovanje, novi materijali i tehnologije, izgradnja i obnovljivi izvori energije, novi trendovi i izazovi u graditeljstvu, računalne metode u graditeljstvu, prirodne nepogode te graditeljstvo.

Dodatne informacije:

Hrvatski savez građevinskih inženjera
Tanja Vrančić, tajnica Izvršnog organizacijskog odbora Sabora (IOOS)
tanja.vrancic@hsgi.org
091 525 1520

Materijali