Ulaz za korisnike

Gradnja bazena

|
Gradnja bazena - Foto: pap-promet.hr
 
Gradnja bazena - Foto: pap-promet.hr
Ukoliko želimo vrijeme (u)gradnje bazena svesti na minimum, najbolje je rješenje ugradnja gotovog bazena koji se zatim isporučuje u komponentama i sastavlja na licu mjesta.

U mnogim zemljama Europske Unije nije potrebna posebna građevinska dozvola za gradnju bazena ukoliko volumen bazena ne prelazi preko 50 kubičnih metara. Jeli nam i kad potrebna ovakva ili slična dozvola u Hrvatskoj najbolje je raspitati se kod nadležnih lokalnih tijela?

U svakom slučaju kad napokon odlučim početi s gradnjom prva pomisao bit će: kako bazen napraviti a da se cijelo dvorište i cijela okućnica ne pretvore u veliko gradilište? Već je velika prednost ukoliko mehanizacija poput bagera ili kamiona ima direktan pristup do mjesta gradnje bazena jer ćemo u tom slučaju u gradilište pretvoriti samo jedan dio okućnice.

Naravno ovakvo rješenje nije uvijek moguće izvesti pa bi prije početka radova dobro bilo o takvoj odluci informirati i susjeda – često kao pristupni koridor do gradilišta moramo koristiti i susjedov posjed. A to je moguće jedino ukoliko susjeda o tome pravovremeno obavijestimo.

Jamu u zemlji najprije ćemo iskopati bagerom. Pripazite: dimenzije jame bazena trebale bi biti oko 20 cm biti veće od dimenzija samog bazena. I još jedno važno pitanje treba navrijeme provjeriti: što je s podzemnim vodama?

Često se dogodi da kasnije podzemne vode ''izguraju'' prazan bazen. Kako bismo izbjegli takve pojave potrebno jamu nasuti drenažnim materijalom a dno jame betonirati kako bismo dobili čvrste temelje za bazensku konstrukciju. Dno mora biti glatko i ravno.

Kad završimo s osnovnim radovima, odnosno s iskopom i temeljima, tek tada gotovi bazen možemo transportirati do mjesta gradnje i dizalicom pozorno spustiti u pripremljeno mjesto, zatim postaviti odvodne instalacije i ostalu opremu.

U bazen je nakon postavljanja potrebno uliti vode do visine od oko 2 cm kako bismo se uvjerili da je bazen u svoje postolje ispravno postavljen. Dodatna oprema kod bazena često se može isporučiti skupa s bazenom i vrlo jednostavno postaviti: mlaznice, podvodna rasvjeta, uređaji za pročišćavanje vode, pumpe…

Materijali