Ulaz za korisnike

Gradnja sportske dvorane na Zametu početkom iduće godine

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

RIJEKA - Izraženo je zadovoljstvo pomakom u rješavanju imovinsko-pravne pripreme s obzirom na to da je postignut dogovor s vlasnicima zemljišta na kojem će se dvorana graditi, a koji bi trebali dobiti 100 eura po četvornom metru

Gradnja sportske dvorane na Zametu počet će najvjerojatnije početkom sljedeće godine, a što je rezultat pomaka u imovinsko-pravnoj pripremi koja je bila u potpunosti zaustavljena zbog toga što Grad Rijeka nije mogao otkupiti zemljište od fizičkih osoba. Gradsko vijeće je još krajem 2002. godine donijelo Detaljni plan uređenja tog područja, ali zbog nemogućnosti dogovora s vlasnicima zemljišta projekt je bio zakočen. Poglavarstvo je na jučerašnjoj sjednici izrazilo optimizam postignutim dogovorom s vlasnicima koji bi trebali dobiti 100 eura po metru kvadratnom u središnjoj zoni izgradnje, a izvan nje 50 eura po kvadratu.

To nije prihvatio samo Miroslav Črnac koji je vlasnik 753 metra kvadratna zemljišta i koji je trebao dobiti 166.600 eura. Za zemljište u njegovom vlasništvu najvjerojatnije će se provesti postupak izvlaštenja. Projekt dvorane izradio je zagrebački Studio 3 LHD, a projektantima je naloženo povećanje kapaciteta tribina s 2.000 na 3.000 sjedećih mjesta. Od fizičkih osoba treba otkupiti 3.652 metra kvadratna površine unutar kompleksa i 4.402 metra kvadratna izvan kompleksa. Tome treba dodati i 13.212 metara kvadratnih zemljišta koje je u vlasništvu Republike Hrvatske. Za to zemljište je 3. maj podnio zahtjev za unos u vrijednost kapitala u postupku pretvorbe, ali postupak nije okončan.

U tijeku sudski spor Za gotovo cijelo zemljište Stjepan Blečić i Jelka Ćiković podnijeli su tužbu protiv 3. maja kako bi se poništio kupoprodajni ugovor kojim je Stjepan Blečić 1949. godine prodao zemljište 3. maju. Tužba je podnesena 2000. godine, ali prvostupanjska presuda još nije donesena. Inače, Blečića zastupa odvjetnik Veljko Knežević, koji je i odvjetnik Grada Rijeke. Poglavarstvo je odlučilo da će deponirati preko 1,3 milijuna eura kod javnog bilježnika, a što je 100 eura po kvadratu, za otkup nekretnina unutar građevinske čestice dvorane i javnog trga.

Po okončanju spora Grad Rijeka bi sa sudski utvrđenim vlasnikom sklopio kupoprodajni ugovor i isplatio deponirani iznos. Ako spor dobije Republika Hrvatska, Poglavarstvo će tražiti da se nekretnine daruju Gradu Rijeci. Dakle, maksimalni iznos koji će Grad Rijeka isplatiti vlasnicima zemljišta je preko dva milijuna eura. Gradonačelnik Vojko Obersnel zaključio je kako će se postignutim dogovorima maksimalno skratiti imovinsko-pravna priprema, da će se pristupiti izradi projektne dokumentacije, te je najavio početak radova početkom sljedeće godine na dvorani koju Riječani također čekaju više od desetljeća. Gradska vlada je raspravljala i o polugodišnjem izvještaju o izvršenju proračuna. Ukupno je ostvareno 283 milijuna kuna prihoda i primitaka, a što je 34,3 posto od plana, dok ukupni rashodi i izdaci iznose oko 271 milijun kuna, što je 33 posto od planiranog. Izraženo je zadovoljstvo radom odjela gradske uprave, a kritika je upućena Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem koji je ostvario plan sa samo 5,2 posto jer je zakazala prodaja gradskog zemljišta.

Ambiciozan ali realan proračun Poglavarstvo je još jednom izrazilo nezadovoljstvo neizdavanjem municipalnih obveznica koje je stopirala Vlada, kao i smanjenjem prihoda od vodne naknade, a koje trebaju uplatiti Hrvatske vode. Član poglavarstva za financije Šime Jagičić ocijenio je da je proračun bio ambiciozan, ali da je, prema izvještaju o izvršenju, realan jer je uobičajeno da se u prvom polugodištu proračunske godine ostvaruje s manje od 40 posto. On je najavio tijekom jeseni još jedan rebalans kako bi se osiguralo financiranje projekata koji bi se trebali graditi od izdanja municipalnih obveznica.

»Zabrinjavajuće je da država ne poštuje svoje zakone, a što je u ovom slučaju očigledno jer se Vlada nije očitovala ni pozitivno ni negativno oko izdavanja gradskih obveznica, a što je morala učiniti. Projekti će se financirati na ovaj ili na onaj način, a sljedeće godine ćemo zatražiti opet suglasnost za izdavanje municipalnih obveznica«, najavio je Jagičić, ocijenivši da će vrlo brzo doći vrijeme racionalizacije rashoda jer će proračun sporije rasti nego što je to bilo do sada. S njim se složio gradonačelnik Obersnel, dodavši da je jedan od razloga za sporiji rast proračuna okruženje, odnosno sporiji rast BDP-a koji je na razini iz 1998. godine. No, gradonačelnik je obećao da u ovoj godini sigurno, a najvjerojatnije ni sljedećih godina neće biti podizanja gradskih nameta. Damir CUPAĆ Izvor: Novi list www.novilist.hr

Laminati

Materijali