Ulaz za korisnike

Gradnjom kanala 3 nestaje đakovačka Venecija

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ĐAKOVO - S nelagodom se stanovnici đakovačke Ulice J. Ivakića i okolice sjećaju 2002. godine kada se taj dio grada u samo nekoliko minuta, uslijed kišnoga nevremena, pretvorio u poplavljenu Veneciju.

Ivakićeva i okolne ulice neizostavno plave i za manjih oborina, čime se taj dio grada pokazao jednom od najkritičnijih točaka kada je u pitanju odvodnja koja ne može apsorbirati veće oborine. Nakon što je gradnjom kolektorskog sustava - kanala 1 i 2, riješena odvodnja u dijelu grada zvanom Vila i Šenoinoj ulici, koje su također do sada plavile za većih oborina, ovoga tjedna, startanjem radova na gradnji kolektorskog kanala 3, na red će doći i Ivakićeva. Riječ je o najdužem i radovima najopsežnijem kolektorskom kanalu, dužine 1.580 metara, koji će se protezati od spomenute ulice, preko Marulićeve, Sjevera 2, Runjaninove do Tesline, odnosno ulaza u grad s osječke strane. Izvođač radova je "Đakovački vodovod", čiji direktor Vlado Koren ističe da će realizacija ovog projekta teći u tri faze, a ukupna vrijednost im je 10 milijuna kuna. Investiciju najvećim dijelom financijski zatvaraju "Hrvatske vode", potom Grad Đakovo i "Đakovački vodovod".

"U prvoj fazi, vrijednoj 2,3 milijuna kuna, Vode sudjeluju s 1,800.000, a Grad s 500.000 kuna. Ova faza obuhvaća radove u Ivakićevoj", kaže Koren, dodajući kako će realizacija kanala 3 trajati približno tri godine. Iako se gradnjom kanala 3 zatvara kolektorski prsten u dobrom dijelu grada, u Đakovu preostaje još jedna kritična točka - tzv. Kajzerov mlin, pa završetak radova na kanalu 3 zahtijeva njegov nastavak koji će od Pašenice voditi ka Kajzeru. Rješavanjem njegove odvodnje, ističe Koren, grad će u potpunosti riješiti svoje slabe točke odvodne mreže. U "Vodovodu" najavljuju kako u idućih 15 dana počinju i radovi na gradnji vodovoda u Drenju. Projekt je to vrijedan 12 milijuna kuna. U prvoj fazi Vode su osigurale 1,5 milijuna, a Općina Drenje 800.000 kuna. (Autor: S.ŽUPAN) Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Materijali