Ulaz za korisnike

GREEN APPLE DAY OF SERVICE

|
GREEN APPLE DAY OF SERVICE
 
GREEN APPLE DAY OF SERVICE
GREEN APPLE DAY OF SERVICE u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj i Grada Samobora obilježava se u petak, 28. rujna s početkom u 10,30h u Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda, Sveti Martin pod Okićem!

Green Apple Day of Service obilježava se u cijelom svijetu prvi put, pa tako i u Hrvatskoj. Aktivnost se odnosi na suradnju lokalne zajednice i škola uz pomoć Savjeta za zelenu gradnju diljem svijeta.
U Hrvatskoj se ovaj dan donatorstva i volonterstva sa svrhom poboljšanja uvjeta za život, rad, učenje i igru djece u školama provodi u suradnji s Gradom Samoborom u Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda, Sveti Martin pod Okićem.

Djeca će kroz prigodnu prezentaciju učiti o održivosti, zelenoj gradnji, o tome što sami u svom okruženju mogu učiniti da njihova škola bude zelenija, održivija, štedljivija u smislu energije i svakako kvalitetnija za njihovo zdravlje.

Gradonačelnik Samobora, gospodin Krešo Beljak, podržat će projekt Green Apple Day of Service svojim dolaskom i kratkim govorom u školi, upućenim učenicima, djelatnicima škole i okupljenim donatorima i organizatorima Green Apple Day of Service.

O Green Apple Day of Service na svjetskoj razini doznajte na www.mygreenapple.org ili putem videa  
http://vimeo.com/47757851

ŠTO JE GREEN APPLE DAY OF SERVICE?

GREEN APPLE DAY OF SERVICE aktivnost je koja će se obilježiti diljem svijeta 29. rujna 2012. godine po prvi put; inicijator projekta je World Green Building Council, te se stoga i Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj, kao dio te svjetske organizacije, aktivno uključio u projekt. Ova aktivnost ima za cilj poboljšati uvjete života i rada djece u školama, a iste se mogu postići putem poboljšanja toplinske izolacije, ugradnje energetski učinkovitih otvora, ozelenjavanjem okoliša, ugradnjom pročišćivača zraka, korištenjem eko namještaja i kvalitetnih energetski učinkovitih rasvjetnih tijela, primjenom obnovljivih izvora energije, LED rasvjete…
Ideja je da Savjeti diljem svijeta pokrenu akciju uz pomoć svojih članova i lokalnih zajednica pri čemu se svake godine može odabrati jedna ili više škola kojima je potrebna pomoć u smislu poboljšanja uvjeta za život i rad djece u istima.
Također, projekt se bazira na donatorstvu, volonterstvu i dobroj volji članova Savjeta, medija, lokalne zajednice, gradskih uprava, djece i roditelja i svih ostalih koji svojim doprinosom mogu pomoći u realizaciji projekta.
Više informacija o projektu je dostupno i na web stranici www.mygreenapple.org

Za obilježavanje prvog GREEN APPLE DAY OF SERVICE u Hrvatskoj je u suradnji s Gradom Samoborom odabrana Osnovna škola Mihaela Šilobod iz mjesta Sveti Martin pod Okićem. Osnovna škola Mihaela Šiloboda objedinjava rad matične škole u Svetom Martinu pod Okićem i dvije područne škole -  u Klakama i Pavučnjaku. Nastava se odvija u jednom, jutarnjem, turnusu. Ove školske godine ima ukupno 278 učenika u 15 razrednih odjeljenja od kojih je 13 u matičnoj školi. Jedno razredno odjeljenje je u PŠ Klake, a jedno kombinirano razredno odjeljenje je u PŠ Pavučnjak.

Osnovna škola Mihaela Šiloboda specifična je po porastu broja djece – polaznika škole, zbog čega je Grad Samobor u suradnji s ravnateljem škole, gospodinom Hetlerom, bio prisiljen rekonstruirati školu i povećati njene kapacitete, a što je u ovoj školskoj godini uzrokovalo početak škole tjedan dana kasnije u odnosu na redovni start ostalih škola.
Također, za grijanje škole i svih popratnih prostorija troši se iznimno puno loživog ulja, zbog čega uprava škole razmišlja o dodatnim mjerama za poboljšanje energetske učinkovitosti školske zgrade.

U suradnji s Gradom Samoborom i upravom škole, prvi Green Apple Day of Service u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj i nekolicine njenih članova bit će obilježen u petak, 28. rujna 2012.,  dan uoči svjetske premijere Green Apple Day of Service koji se istovremeno odvija u  60 različitih država u više od 85 aktivnih projekata, odnosno akvizicija na školskih zgradama.

Navedeni event ima za cilj educirati djecu i učitelje o principima zelene gradnje, a time i uštedi energenata i ostalih resursa te dodatno o mogućnostima poboljšanja mikroklime u zgradama, kao i okolišu te poboljšanja uvjeta života i rada djece i učitelja u školama.

Više na: www.mygreenapple.org

 

Materijali