Ulaz za korisnike

Green Lighthouse prvi je CO2 neutralan objekt javne namjene u Danskoj.

|
Green Lighthouse prvi je CO2 neutralan objekt javne namjene u Danskoj.
 
Green Lighthouse prvi je CO2 neutralan objekt javne namjene u Danskoj.
Green Lighthouse (zeleni svjetionik) prvi je CO2 neutralan objekt javne namjene u Danskoj.

Nova zgrada otvorena je 20. listopada, kao svjetionik za budućnost održive gradnje.

Otvoren je i drugi od ukupno šest CO2 neutralnih objekata u pet zemalja u Europi, Green Lighthouse. Svi objekti dio su VELUX Model Home 2020 koncepta. Green Lighthouse se nalazi u Kopenhagenu, Danska i otvara put za novu generaciju CO2 neutralnih javnih zgrada. Green Lighthouse je prva CO2 neutralna javna zgrada u Danskoj.

Građevinska industrija današnjice suočena je sa velikim izazovima za budućnost izgradnje. Brojke pristigle iz članica EU pokazuju da 90% vremena provodimo u zatvorenom prostoru i u građevinama koje akumuliraju 40% potrošnje energije. Sukladno s tim izazovom, VELUX grupa smatra da nam je dužnost ostvariti dijalog usmjeren na rješenja. Model home 2020 dio je strategije VELUX grupe kojom se želi aktivno sudjelovati u razvoju budućnosti održive izgradnje, dizajnirane za osiguranje ravnoteže između energetske učinkovitosti, unutarnje klime prostora, dnevnog svjetla, arhitekture i čistih tehničkih rješenja.

VELUX grupa je, u suradnji s Ministarstvom znanosti tehnologije i inovacija, gradom Kopenhagenom, Sveleučilištem grada Kopenhagena i tvrtkom VELFAC, izgradila Green Lighthouse, prvi C02 neutralan javni objekt u Danskoj. U svjetioniku će se u prosincu održati COP15, glavna UN konferencija o klimatskim promjenama i otvoren je za posjetitelje. Green Lighthouse dio je Fakulteta prirodnih znanosti na Sveučilištu grada Kopenhagena te će sadržavati prostorije studentske službe i predvorje fakulteta.

Izvršni direktor VELUX grupe, Jørgen Tang-Jensen, na otvorenju Green Lighthouse objekta je rekao:

"Green Lighthouse pruža najbolje naznake toga što smo u stanju postići u budućnosti izgradnje. Objekt pokazuje da možemo učiniti nešto za klimu bez ugrožavanja komfora i zdravlja korisnika. Izgradili smo građevinu koja ne ugrožava klimu, sa dovoljno svježeg zraka i nevjerojatnim uvjetima dnevnog svjetla. Uspjeli smo je izgraditi koristeći proizvode koji su nam već bili dostupni"

Eksperiment vrijedi više od...

VELUX grupa tradicionalno već dugo radi na eksperimentima, a sa projektom Model Home 2020 ta se tradicija nastavlja. Osnivač VELUX grupe, Villum Kann Rasmussen, jednom je izjavio:

"Eksperiment vrijedi više od 1000 mišljenja stručnjaka". Svaka od 6 kuća u projektu Model Home 2020 sačinjava eksperiment sa idejama za budućnost građevinskih radova baziranim na različitim uvjetima za klimatske, arhitektonske uvjete kao i uvjete dnevnog svjetla, nudeći novu inspiraciju za nove standarde građenja CO2 neutralnih objekata.

Green Lighthouse također je dio UN Konferencije o klimatskim promjenama u prosincu. Objekt se izlaže kao primjer za C02 neutralne javne građevine i kao jedinstveno javno-privatno partnerstvo.

Sunce čini središnju točku i glavni je izvor energije. Objekt ima 950 m2 i podignut je u skladu sa principima aktivne kuće, što znači da sam proizvodi energiju. Ima vlastitu opskrbu energijom koja se sastoji od još neviđene kombinacije solarne energije, toplinskih crpki i centralnog grijanja. Green Ligthouse je energetski učinkovita građevina visoke arhitektonske vrijednosti i sa velikim prilivom dnevne svjetlosti.

Objekt je ispunjen svježim zrakom koji se dovodi kroz prirodnu ventilaciju, što osigurava zdravu klimu prostora.

Kroz svoj energetski dizajn, objekt je smanjio 3/4 svoje potrošnje energije u odnosu na Danske standarde u izgradnji. To znači da je objekt bolji od ostalih građevina niske potrošnje energije klase 1 po EU standardima koji se primjenjuju od 2006. Do 2020. godine očekuje se primjena tih standarda u cijeloj EU za sve građevinske radove.

"U suradnji sa našim partnerima izgradili smo energetski učinkovitu kuću u kojoj je ugodno boraviti, prekrasno izgleda i pristupa energiji na način kakav se očekuje u budućnosti. Koristimo obnovljive izvore u obliku solarne energije na potpuno nove načine. Ne koristimo naše proizvode samo da privuku svjetlost i toplinu u kuću tijekom dana, nego također ograničavamo gubitak topline noću upravljajući i kontrolirajući klimu prostora."

- rekao je Jørgen Tang-Jensen.

Green Lighthouse uspostavio je službu za posjetioce čime je u narednoj godini zainteresiranima omogućeno da pogledaju i uče iz kuće i procesa njene izgradnje.

Uvjeti za dnevno svjetlo i klimu prostora u Green Lighthouse

Dobra klima prostora vrlo je važna za zdravlje i dobrobit ljudi koji žive i rade u našim objektima. Nezdravi objekti mogu uzrokovati glavobolju, umor i depresiju kao i mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su alergije i astma. Aspekti kao što je svjež zrak, svjetlost i pogled kroz prozor, osiguravaju mjesto na kojem je lijepo raditi, učiti i živjeti. To se također razlikuje i od studija o izostancima s posla zbog bolesti zaposlenika tvrtke.

Dnevna svjetlost je primarni izvor svjetlosti u zgradi Green Lighthouse. Tehnički, postotak dnevne svjetlosti mora biti minimalno 3% za sva radna mjesta i minimalno 2% za hodnike i slične prostorije što znači da dnevna svjetlost mora biti vidljiva iz svih prostorija. Automatizirane unutarnje žaluzine/sjenila dizajnirane su na način da reflektiraju svjetlost točno u središte objekta.

Prirodna ventilacija osigurava svjež zrak. Gornja strana prozora zatvara se i otvara automatski kako bi se omogućilo dovođenje svježeg zraka. Topli zrak diže se prema gore kroz središnje predvorje te izlazi kroz krovne prozore. Rješenja odabrana za grijanje i hlađenje pomažu u održavanju ugodne temperature objekta tijekom cijele godine.

Kako Green Lighthouse minimizira potrošnju energije

Temelji objekta su valjkasti što osigurava optimalnu vezu između minimalne površine i maksimalnog volumena. Osnova je reflektiranje sunca kao dominantnog izvora energije u objektu, npr. žaluzine na prozorima same se reguliraju u odnosu na sunce kako bi osigurale optimalnu obnovu energije.

Hlađenje objekta prvenstveno je omogućeno kroz prirodnu ventilaciju i betonskim podom koji upija vrućinu. Prirodna ventilacija odvija se kroz gornju stranu prozora koja se automatski otvara kako bi propustila svjež zrak bez upotrebe ventilacijskih aparata. Grijani zrak diže se kroz središnje predvorje objekta i izlazi van kroz krovne prozore. Krovni prozori također se koriste za hlađenje objekta kroz noć u toplim dijelovima godine.

Zbijena konstrukcija i visoko izolirani zidovi i krov smanjuju potrebu za grijanjem. Termički materijali osigurat će toplinu u objektu tijekom noći.

Prozori sa visoko izoliranim okvirima i izolacijskim staklima umanjit će gubitak topline i, u isto vrijeme, osigurati da sunce grije objekt u zimskom periodu. Rasvjeta zgrade osigurana je štednim LED žaruljama koje su dugotrajne i troše vrlo malo energije. Energiju za rasvjetu zgrada proizvodi sama.

Pripremljen je i priručnik sa instrukcijama kako koristiti proizvode s manjom potrošnjom energije.

Obnovljivi izvori energije

Oblik krova gleda prema jugu kako bi koristio sunce kao primarni izvor energije. Površina krova pokrivena je sa solarnim ćelijama i panelima.

Solarne ćelije generiraju struju potrebnu za funkcioniranje pumpi, rasvjete, toplinskih crpki itd. koji su nužni za normalno funkcioniranje kuće.

Solarni paneli omogućavaju korištenje tople vode i grijanja objekta. Toplina se akumulira kako bi se mogla koristiti u termoaktivnoj palubi na donjem katu koja je tijekom zime jedini "radijator" u objektu, a također se može koristiti za hlađenje tijekom vrućih ljetnih dana. Ljeti, solarni paneli skupljaju višak topline za korištenje zimi.

Promjenjiv intenzitet sunca integriran je u cjelokupan energetski sustav objekta. Tijekom ljeta višak energije skladišti se ispod zgrade kako bi se koristio kad snaga sunca opadne.

Činjenice

Green Lighthouse je prva C02 neutralna javna građevina. To je 950 m2 velika okrugla zelena zgrada namijenjena za Fakultet znanosti Sveučilišta grada Kopenhagena. Green Lighthouse je studentska zgrada i rezultat je javno-privatne suradnje između Sveučilišta grada Kopenhagena, VELUX grupe i tvrtke VELFAC.

Ugovaratelj posla: Ministarstvo znanosti, tehnologije i inovacije Korisnik: Sveučilište grada Kopenhagena Izvršilac posla: Hellrup Byg Arhitekt: Christensen og Co. Arkitekter A/S Građevinar: COWI Veličina: 950 m2 Godina izgradnje: 2008-2009

Više informacija na VELUX stranicama: www.velux.com/modelhome2020,

Materijali