Ulaz za korisnike

Greške u tehnici žbuke uvjetovane greškama u obradi

|
Greške u tehnici žbuke uvjetovane greškama u obradi
 
Greške u tehnici žbuke uvjetovane greškama u obradi
Pogrešna receptura
Gotovo je teško zamisliti kakvu važnu ulogu igra recept za građevinski materijal – upravo kod tehnike žbuke. Umjetne smole, ulja, hidraulika, mineralni dodaci od kvarcnog pijeska do mramornog brašna i mikrosilika, poboljšani dodaci najrazličitijeg podrijetla miješaju se u najboljoj namjeri, uglavnom nedeklarirani, s nadom da će ovaj put biti uspješno. Tako nastaju zračna vapnena žbuka, zračni vapneni mort, vapneni estrih, vapneni mulj, mort za polaganje obloga, vapnena sinterirana voda, vapneno mlijeko, vapneni kit za vanjsko i unutarnje područje, za injektiranje zidova, za zidanje, za injektiranje konkavnih zaštitnih premaza, kao dopuna mjesta poremećaja kod polaganja prirodnog kamena, kao mort za fuge, za učvršćivanje površina na pješčanim podlogama, za polaganje podnih obloga te za izvođenje svih vrsta ličilačkih radova uz najkompleksnije tehničke uvjete.

U svakom slučaju iskustvo nas uči; I laboratorijski provjereni recepti dokazanog genija mogu biti uzrokom problema. Opterećenje vodom, bubrenje, skupljanje, stvaranje brašna odnosno praha, smetnje u vezivanju, cvjetanje, smrzavanje i sl. samo su neke od svojstava ne samo pogrešne obrade, već i pogrešne recepture. Odnos veziva i dodataka, linija prosijavanja, poboljšani dodaci- sve može biti krivo. Ali nitko nije savršen.

Važno je sva iskustvena znanja implementirati u procese projektiranja, proizvodnje, izvedbe kako bi iz cijele palete mogućnosti filtrirali adekvatnu recepturu proizvoda za pojedinačna područja primjene. Bez testiranja prema iskustvima iz prakse uključujući stvarna opterećenja vodom i mrazem nema pravog rješenja, naročito kod rješenja specifičnih za pojedinačne objekte.

Već unaprijed treba sagledati sve posljedice planiranja novih termina i troškova, izvedbe i kontinuirane stabilnosti koje proizlaze iz različitih receptura te njihovih posebnosti. Tek tada može se očekivati uspjeh unatoč svim tehničkim i ljudskim preprekama, odnosno realizacija najbolje izvedbene varijante iz mnoštva koncepata materijala. I to je upravo čudo (vapno-) na gradilištu.

Materijali